Haapsalu Tagalahte satub aastas tuhandeid konisid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Haapsallanna Riina Ilves uuris koos lapselaste Oskari ja Mia Marthaga kõnniteele kirjapandut. Foto: Urmas Lauri

Kolmapäeval ilmusid Haapsalu tänavaile kirjad „Meri algab siit” – algas üle-eestiline kampaania, takistamaks konide jõudmist merre ja jõgedesse.

„Ekslik on arvamus, et sajuvett puhastatakse veepuhastusjaamades,” ütles Tartu ülikooli merebioloogia vanemteadur Helen Orav-Kotta.

Suitsetajana pole ka minu südametunistus puhas – olen isegi just seda arvates poetanud aeg-ajalt suitsukoni kanalisatsiooniresti. Enam ma seda ei tee. Eestis vihma- ja lumesulamisvett ei puhastata ja kõik, mis tänaval vedeleb, jõuab varem või hiljem loodusesse – merre, jõgedesse-järvedesse ja sealt edasi inimese toidulauale. Lääne Eluga rääkides kõndis Orav-Kotta parasjagu trammipeatusest Telliskivi loomelinnaku poole. „Peale suitsukonide kilekotitükid, kummikindatükid, näts,” loetles ta tänaval nähtud prahti.

Just prügi maha loopimise tagajärgedele sel nädalal alanud kampaania tähelepanu juhibki – 15 linnas tähistavad hoiatused kokku tuhandet kaevuluuki. Haapsalus on tähistatud 12 kaevuluuki, mis tuletavad meelde, et iga maha poetatud koni jõuab otseteed Tagalahte.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rohkem nagu
3 aastat tagasi

kultuuri/kultuurituse tulemus. On olnud aegu kui tänaval härrad ei suitsetanud, härra kõndis kõnnitee sõidutee poolsel serval ja majadel/aedadel olid prügikastid. Elame võrduse ja õiguste ajal, kohustusi justkui polegi…

uskmatu toomas
3 aastat tagasi

„Ekslik on arvamus, et sajuvett puhastatakse veepuhastusjaamades,” .Olen oma pool elu tegelenud torustike,projekteerimise ja ehitamisega sh.ka kanalisatsiooni ehitamisega aga kuulen esmakordselt,et ennem puhastusseadmeid ühisvoolses torustikus on võimalik sadevett eraldada fekaalveest ?

haapsalu
3 aastat tagasi

linna territooriumil tuleb suitsetamine ja tubakatoodete müük keelata, suitsuala saab luua kiltsi lennuväljale, vähemalt sinna jalutamine on tervislik tegevus ja suitsupaki hinnale tuleb lisada 50 % juurdehindlus, mis laekub haigekassale, el. sigaretid tuleb täielikult keelata ja võrdsustada narkootikumitega. suitsusõltlased saata iga aasta 2 kuulistele tasuta töölaagritesse, nt haapsalu raudtee ehitusele.

Juhan metsast
3 aastat tagasi

Suitsukonid pole ainus probleem. Ka mokatubaka ära nätsutatud kotikesed lendavad laias kaares tänavale või jalgrajale. Suitsukonisid ja nätsutubaka kotikestega on discgolfi ja terviseradade puhkekohad lausa sillutatud kuigi prügikast samas kõrval. Keegi ei kanna kaasas kilekotikest nätsutubaka kogumiseks kuigi võiks. Sama teema ka lemmiklooma väljaheitega, vähesed, kes oma lemmiku väljaheite kilekotikesega kokku korjab

No kena
3 aastat tagasi

,kena. Aga tõmbaks truubitoru lõppu ühe filterkoti ka? Püüab nende konid ka kinni kes lugeda ei mõista.

see
3 aastat tagasi
Reply to  No kena

tubaka elliksiir jõuab ju vette igal juhul

Kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  No kena

Konide koht on prügikastis, mitte maas.