Külarahvas tegi Ohtla pritsikuuri korda

Lääne Elu

info@le.ee

Hetk Ohtla pritsikuuri avamiselt. Vasakul istub Silvi Rehkalt, kõneleb Rait Talvoja. Foto: Ene Kuusk

Laupäeval, 22. augustil kogunes ligi poolsada inimest Lääne-Nigula valla väiksesse Ohtla külasse Liivile viiva maantee servale, et olla osalisteks ning tunnistajateks vana pritsikuuri uuestisünni juures.

Ainulaadne Ohtla pritsikuur on ehitatud 1938. aastal kohalike meeste poolt tollase Juhani talu peremehe ja Ohtla pritsimeeste hilisema pääliku August Rehkalti eestvedamisel. Kuuris hoiti tulekustutusvahendeid, kahjutule korral ruttasid pritsimehed kohale, hobune rakendati kaariku ette, millel oli käsiprits ja kihutati sinna, kus abi vaja.

Aegade muutuste tuuled räsisid ka pritsikuuri,mis kaotas oma esialgse tarbe, teda kasutati majandite ajal väetisehoidlana, räästa varjus oodati autobussi, kuna peatus oli just seal, autokauplus peatus pritsikuuri ees, ja piimaauto korjas küla piimad samuti sealt kokku.

Kõik need aastad seisis vana hoone eest hea kohalik elanik Silvi Rehkalt. Tema pealekäimisel sai juba sügaval ühismajandite ajal pool lagunevat katust terved plaadid peale ja nii ikka edasi, mis lagunes, sai parandatud. Ikka oli vana kuurike küla keskmeks ja tarvilik.

Viimasel aastal võeti asi tõsiselt käsile, universaalne meistrimees Hans Mansberg võttis pritsikuuri remontimise südameasjaks. Korraldati talgud, mille käigus värviti seinad, koristati seest ja ümbrus, osalesid enamus Ohtla küla päris- ja suvekodude omanikke. Viimaks valati põrand ning värviti katus. Kõike seda tehti abi korras tasuta, vald aitas võimaluse piires tõsisemate ehitusmaterjalidega.

Silvi Rehkalt pani kuuri seintele üles asjaliku väljapaneku Ohtla mõisa, küla ja pritsikuuri ajaloost sõnas ja pildis.

Avamispäeval olid tänu- ja tunnustussõnadega kohal Lääne-Nigula vallavalitsuse kultuurinõunik Varje Paaliste ja Martna osavalla vanem Janno Randmaa. Kokre külast kasvanud ajalooteadur Rait Talvoja tegi huvitava ja humoorika ülevaate Ohtla küla kaugemast minevikust. Saueaugu Teatritalu pererahva poolt annetati pritsikuurile suur kunstfoto Ohtla pritsikuurist.

Järgnes vaba vestlusring tordi ja kohviga. Uue kuue saanud vana pritsikuur mõnules muhedalt kõrgete haabade lehtede sahinas nagu soovides öelda: “Ootan möödakäijaid 24/7 sisse astuma ja uudistama täiesti tasuta!”

Lidya Tee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
3 aastat tagasi

Tublid inimesed! Oleks selliseid rohkem.

valge daam
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Jaa, elu on näidanud, et üha vanemad esemed, ehitised j.m. muutub ajas aina hinnatavamaks. Ei köida meid need n.ö.suurlinna (õnne 13 ) tuled. Lihtne maalähedane elu ja ümbrus on see, mida inimhing vajab, et olla rahul ja õnnelik
Olge kõik hoitud ja terved