Juhtkiri: kingitud hobune ja pikk kannatus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kui jälgida seda tempot, millega praegu Haapsalus tänavaid remonditakse ning mõelda, et järgmisel kevadel lähevad remonti linna kaks suuremat tänavat – Posti ja Metsa –, meenub ekspeaminister Andrus Ansipi legendaarne tsitaat: „Kui see on kriis, siis sellises kriisis ma tahaksingi elada.”

Tõsi – aastal 2008, mil Ansip need sõnad ütles, kogus masu alles tuure. Seda, mis hiljem tuli, ei meenutaks praegu parema meelega muidugi keegi. Aga kui uus kriis kogu maailmas vahelduva eduga suuremaid ja väiksemaid poognaid võtab, on see paratamatu.

Võrreldes eelmise kriisiga on vahe selles, mida valitsus on otsustanud majanduse ja omavalitsuste toetamiseks teha. Raha on erinevate meetmete raames jagatud uhkelt. Õigupoolest tehti otsus infrastruktuuridesse investeerida juba varem. Seeläbi on Haapsalu saanud oma tänavate rekonstrueerimiseks üle kahe miljoni euro. Tallinna maantee ja Jaama tänav saavad kohe-kohe valmis ning ettevalmistamisel on Metsa tänava ja Posti tänava rekonstrueerimise projektid. Peale selle hakkab linnavalitsus veel augustis tegema ettevalmistusi, et taotleda riigilt järgmisest transiitteede remondi meetmest raha Lihula maantee remondiks. Suure tõenäosusega tähendab see veel ühte kingitud miljonit.

Need on objektid, millest seni ei julgetud õieti undki näha, sest piisas ühest pilgust linnaeelarvele, et saada aru – sellist raha linnal endal ei ole ega ka tule.

Nüüd on kõik see raha peaaegu ühekorraga siin ja linnavalitsuse ülesanne on leida raha omaosaluseks. Linnarahva ülesanne on üles leida oma kannatlik ja rõõmus meel. Tänavate remont ei ole mitte kunagi mugav asi, küll aga on seda tulemus, mida pärast nautida saab. Pealegi – kingitud hobuse suhu ei vaadata.

Kuidas selle kriisiga läheb ja kui pikalt selles elada tuleb, selgub hiljem. Nagu alati.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
No
3 aastat tagasi

Olgem ausad, see valitsus on ka parim, mida nähtud on.

Pook
3 aastat tagasi

See ju kõik laenuraha. Tegelikult on see riik 5 aasta pärast omadega pees sest midagi ei anta niisama.

sorts
3 aastat tagasi

Loodetavasti ei projekteeri Posti ja Mtsa tänavat see ullikeste seltskond,kes Tallinna mnt pe.sse keeras

Krahv
3 aastat tagasi

Nii positiovne juhtkiri! Karnau puhkusel või?

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Krahv

Karnau on armunud!

Krahv
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Karnau on armund
leht kursilt kaldu!

Noor penskar
3 aastat tagasi

Ansipi ütlus tõesti prohvetlik ehk mida rohkem kriisi,seda rohkem saab Haapsalu ja muu Eesti infra korda. Eks kolmekümnentate kriisi ajal üks praegune Euroopa rikkaimaid riike rajas ka ohtralt teid….

Majaomanik
3 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

Euroopast tuleb raha, nagu muda ja et see meie mudalinna ka jõuab on igati tore.

2. kodanik
3 aastat tagasi
Reply to  Noor penskar

Ansipile prohvetlikke võimeid omistada on küll pisut meelevaldne. Tema ütlemine ja teod tollel ajal tähendasid seda, et Haapsalult ja teistelt omavalitsustelt võeti raha vähemaks. Ja viie rikkama riigi hulka see tegu meid ei viinud. Tänasel valitsusel on teine lähenemine ja pikemas vaates ei saa seda hinnata. Hetkel võib öelda, et paljud inimesed said tänu nendele otsustele tööd ja leiba ning mõnigi objekt korda tehtud, mis on kordades parem tulemus, kui Ansipi targutamisel.