Nõva kool lõpetas töölepingu seitsme õpetajaga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kool. Foto Eduard Laur
Nõva kool. Foto Eduard Laur

Nõva kool kuulutas sel nädalal välja konkursi 12 õpetaja leidmiseks.

1. septembrist vajab Nõva kool matemaatika-, füüsika-, keemia-, bioloogia-, geograafia-, ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse, inglise keele, tööõpetuse, loodusõpetuse, eesti keele ja informaatika- ning lasteaiaõpetajat. Konkursid on välja kuulutatud, sest senised õpetajad ei vasta nõuetele.

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse sõnul on tööleping sel põhjusel lõpetatud seitsme senise õpetajaga. „Kompensatsiooniks saavad nad kuupalga,” ütles Lõhmus.

Haridusministeerium tuvastas maikuus, et suurem jagu Nõva põhikooli õpetajaid ei vasta kvalifikatsiooninõuetele – neil pole kõrgemat haridust või ei õpeta nad ainet, mida on ülikoolis õppinud. „Kui konkursiga nõuetele vastavaid õpetajaid ei leia, siis oleme väga keerulises olukorras,” ütles Lõhmus.

Kõige halvemal juhul võib haridusministeerium Nõva koolilt tegevusloa ära võtta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vilistlane
3 aastat tagasi

Vanasti andis Nõva koolis füüsikat ja matemaatikat õpetaja Laine Koppel. Imestusega loen, et Nõva koolis 90ndatel alustanud õpetaja ei sobigi enam õpetajaks. Mida sisulist on matemaatikas ja füüsikas muutunud, et niivõrd pika kogemusega õpetaja neid aineid enam õpetada ei tohi? Null polegi enam null, päike on hakanud hoopis läänest tõusma ja maakera ei pöörlegi enam?

Neemo
3 aastat tagasi

Milleks selline lammutamine nüüd?Anti ju õpetajatele aega aasta lõpuni kutset taodelda aga selle asemel hoopis kuu enne kooli algust tehakse vallandamised.Mis toimub??Lõhmus???

Nõvakas
3 aastat tagasi

Väljavõte HTM-i õiendist (https://dok.hm.ee/et/document.html?id=160ac183-31f9-4364-9021-85c8cfbe886a):

4.7.2. tagada avalike konkursside korraldamine nendele õppe-kasvatusala töötajate ametikohtadele, kellel on olemas nõutav tasemeharidus, kuid puudub õpetajakutse juhul, kui töötajale ei ole omistatud õpetajakutset hiljemalt 01.12.2020, lähtudes põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 74 lõigetest 6 ja 7. Täitmise tähtaeg: 01.01.2021.

S.t. neli õpetajat, kellel on magistrikraad ning kes vastavad kvalifikatsiooninõuetele, kuid kes ei ole taotlenud õpetajakutset, vallandati vastuolus õiendis soovitatule. Teisisõnu õpetaja kutse saamiseks anti aega kuni 1. detsembrini (kutset saab taotleda oktoobris), kuid vaja on 1. sept. käsi laiutada, et “õpetajaid ei ole”.

Nõvakas
3 aastat tagasi

Aastaid on lapsevanemad ja õpetajad kahelnud, et KOV-i eesmärk on see kool sulgeda, et hoone millegi “tulusama” jaoks vabastada. “Mitte mingil juhul”, “Nõva Kool kindlasti jääb” jne. on raiunud KOV. Kõikidele senistele sinisilmsetele peaks aga käesoleva otsusega lõplikult selge olema, et Nõva Kooliga seonduv eesmärk on sellest tüütusest vabaneda. Sest kui eesmärk oleks kool iga hinna eest alles jätta, siis selliseid liigutusi ei tehtaks. Või vallandatakse järgmiseks kõik kvalifikatsioonile mittevastavad õpetajad ka kõigist teistest Lääne-Nigula valla koolidest? Ilusti enne 1. septembrit? Võib-olla tõesti, saaks kohe kogu valla piires sellest tüütust hariduskulust vabaks ja saaks järgijääva maksuraha merre betooni valada. Sest… Loe rohkem »

kohustuslik
3 aastat tagasi

Ja direktor käib rõõmsalt mööda kodusid ülesütlemisavaldusi jagamas,õhtul hilja ja koos turvaga.Tema pidi oma sõnul kvalifikatsioonile vastamaja ja kõik vead koolis ikka vana direktori tekitatud(mitte Liiv ega Koppel).Kas selliste juhtimisvigade eest ei peaks direktor oma kohalt lendama ja kiiresti?Aga ilmselt lastakse tal oma töö(kooli sulgemine)lõpetada.Lõpuks saab veel vallalt ilmselt kopsakad hüvitised,(preemiad)hea töö eest kui kool kinni pandud.

aga
3 aastat tagasi

Millal direktori konkurss tuleb? Või on see praegune äpu asendamatu?

UUdishimulik
3 aastat tagasi

Mis seal Nõval õpetajatega ikkagi toimub ? Küll lõpetatakse tööleping , siis teatatakse õpetajate vallandamisest , aga kooli koduleheküljel on vormistatud hoopiski ülesütlemiseavaldus ??? Ju on vaja ikkagi kool enne KOV – i valimisi likvideerida , siis läheb äri plaanitult edasi.

hehh
3 aastat tagasi
Reply to  UUdishimulik

ma ütleks, et see on õpetajate mõnitamine 🙁
enamik neist on kauaaegsed töötajad ja siis vallandada TLS § 88 l1 alusel ilma punkti märkimata. seal lõikes on muu hulgas punktid “on tööandja hoiatusest hoolimata viibinud tööl joobeseisundis; on pannud toime varguse, pettuse või muu teo, millega põhjustas tööandja usalduse kaotuse enda vastu; jne” …

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  UUdishimulik

Sellist mõistet nagu vallandamine, pole TLSis olemas. Töölepingu saab lõpetada ainult tahteavalduse esitamisega teisele poolele või siis poolte kokkuleppel.

oot-oot
3 aastat tagasi

mis siis nüüd lahti? kui eile artikkel välja tuli, oli ju pealkiri, et Nõva kool vallandas seitse õpetajat. aga seda ta just tegi, keegi võiks uurida, millist toredat TLS paragrahvi kasutati ja kuidas asjaosalistele vallandamine teatavaks tehti. lame, äärmiselt labane, aga väga vallale omane käitumisviis

Veel pealkirju
3 aastat tagasi
Reply to  oot-oot

See on vähemalt kolmas pealkiri juba. Esimene oli ¨Nõva Kool otsib õpetajaid.¨ See polnud koolist negatiivse kuvandi loomiseks ja õpetajate mõnitamiseks ilmselt sobiv. Pealegi oleks see võib-olla liigselt kutsunud kedagi kandideerima ning plaan 1. septembril kool sulgeda ei lähekski läbi.

Agu
3 aastat tagasi

Seal lääne nigulas toimuvad ikka päris pöörased pöörded!? Miski diktaatorlik võim hakkab välja paistma või misasi, pealinn kindlasti sekkub

Erx
3 aastat tagasi

Näete nüüd ise, milliste lollustega siin Eestis tegeletakse. Aga selle eest makstakse uuele pangatädist haridusjuhile ainult 6900 eurot kuus kuna ta soovis seda endale määrata.

mida asja
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

Ei näe lollust. Sotsialismi maailmas ongi nii, et inimene, ehk siis tavakodanik-seltsimees on hästi toidetud, sest leib maksab isegi tuhande kilomeetri kaugusel sama odavat hinda, kõigil on töö ja kõik saavad töötasu täpselt niipalju, et nälga ei sureks. Kapitalistlikus süsteemis aga, võid küsida enda kulutatud ajale ka nii suure tasu nagu arvad ise väärt olema ja turg reguleerib hinna, kas sind palgatakse selle hinna eest või võetakse keegi odavam. Lihtne ju ja vabadus ka minuarust. Mitte keegi ei määra, ise otsustad ja vastutad, mulle sobib!

Erx
3 aastat tagasi
Reply to  mida asja

Gängsterite ajastu võiks siiski lõppeda.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

krdi sotside valijad, teie neid nn gangtereid ju valitegi etteotsa, pimesikud olete ja ei saa ise aru lihtsalt.

Jüri
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

Mille eest talle sellist palka maksta kui tal pole kooliga tegelemiseks vastavat haridust? Küsis?
Penskarid ei saa aastaski seda summat, mis ta kuus hakkab saama. Ja Nõva kool toimis, kõik vanad õpetajad, kus nad maal enam tööd leiavad. Selliste otsuste peale tuleb see haridusministeerium laiali saata. Ebainimlikud.

propagandist
3 aastat tagasi
Reply to  Erx

See on meie riik, käsk on armastada ja uhke olla.