Eile käis Haapsalus testimisel 50 inimest

Testiproov võeti otse autost. Malle-Liisa Raigla
Testiproov võeti otse autost. Malle-Liisa Raigla

Reedel kell 11 algas Haapsalus koroonaproovide võtmine, kuhu oli registreeritud 50 inimest.

„Proovivõtjad kinnitasid, et kõik planeeritud patsientidel sai proov võetud,” ütles Synlabi avaliku testimise kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk.

Samuti ütles Kedelauk, et proovivõtjate teada ei saadetud testimisele saabunutest kedagi tagasi.

Juba neljapäeval kerkis Haapsalu kultuurikeskuse taha busside parklasse proovivõtutelk ning ala piirati aiaga. Reedel veidi enne proovide andmist oli telgi all valmis kaitseülikonnas Qvalitase meditsiinitöötaja. Võetud proovid liikusid edasi telgi kõrvale bussi teiste Qvalitase töötajate hoole alla. Kohal oli ka kolm kaitseliitlast. „Võtavad testitavad vastu,” ütles kaitseliidu Lääne maleva staabiülem Jüri Bachman.

Bachman täpsustas, et kaitseliitlased kontrollivad inimese nime ning võtavad ühendust bussis viibiva personaliga, kes kinnitavad, et see inimene võib testima tulla. Suhtlemiseks kasutasid kaitseliitlased raadiosaatjaid.

Bachman ütles, et esimese kolme proovipäeva vahetused on komplekteeritud. Haapsalus hakatakse koroonaproove võtma ülepäeviti, järgmine proovivõtupäev on pühapäev.

Avaliku testimise koordinaator Tõnis Allik ütles, et proovide võtmise sageduse otsustavad nad vastavalt laekunud saatekirjadele ning testimisbuss sõidab ringi. „Qvalitase tervisebussid roteeruvad, nii võivad need töötada ühel päeval Viljandis ja järgmisel päeval Haapsalus,” ütles Allik.

Kiire proovivõtt

Proovi andmiseks tuli sõita Haapsalus kultuurimaja taga Rahu tänava ääres asuvasse parklasse Vaba tänava poolt. Testimisele pääseb vaid autos ja perearsti saatekirjaga. Testimise ajal on sõidukist väljumine keelatud. Esimene prooviandja saabus viis minutit enne 11. Proovi võtmine käis kiiresti – proovivõtja sättis testitava pea kuklasse ja võttis ninast kaape. Seejärel võis prooviandja ära sõita. Seejärel oli proovivõtjal aeg end desinfitseerida. Desoaine lõhn ulatus ka aiaga piiratud ala taha.

Pikka järjekorda prooviandjatest ei tekkinud. Tihti oli enne uue auto saabumist eelmine juba lahkunud, maksimaalselt oli oma korda ootamas kaks sõidukit. Seni on inimesed pidanud koroonaproovi andmiseks sõitma Tallinna või tuli testibuss neile koju.

Enne vastuvõttu testima

Haapsalu perearst Andri Meriloo ütles, et perearstid saadavad paljusid patsiente testima. Näiteks peavad kõik plaanilised haiged enne arsti juurde tulemist tegema testi. „Kui test on negatiivne, saavad vastuvõtule tulla,” ütles Meriloo. „Minu patsientide seas pole veel ühtegi positiivset olnud.”

Samuti saadab ta testimisele kõik patsiendid, kellel on vähimgi viirushaiguse kahtlus. Päevas kirjutab Meriloo keskmiselt neli-viis saatekirja koroonaviiruse testimiseks. Parklas testide tegemise võimalus on saatekirja saanute hulka suurendanud.

Läänemaa haigla ravijuhi Kai Tennisbergi sõnul lihtsustab Haapsalus avatud testimispunkt nende elu, keda perearstid testima saadavad. „See on inimestele kättesaadavam ja neil on kergem testima tulla,” ütles Tennisberg.

Tennisbergi sõnul võtab proove ka Läänemaa haigla, kuid seda vajadusel ainult neilt, kes mingil põhjusel haiglasse ravile tulevad. „Me ei taha haiglasse võtta kedagi, kes on kontrollimata,” ütles Tennisberg. Ta lisas, et haiglas võetud proovid saadetakse analüüsimiseks Tallinnasse Synlabi laborisse.

Haapsalus võtab koroonaviiruse proove Qvalitase tervisekeskus. Analüüsi tulemuse saab inimene teada järgmisel päeval ning see edastatakse ka terviseametile ja perearstile.

Eilelõunase seisuga oli pühapäevasele prooviandmisele registreerunud kaks inimest. Kedelauki sõnul registreeriti inimesi kella 20ni. „See arv kasvab kogu aeg,” ütles Kedelauk.

 

Koroonaviirus

  • Eile hommikul oli Eestis tehtud 37 594 koroonaviiruse testi.
  • Viirus on tuvastatud 1459 inimesel.
  • Viiruse tõttu vajab haiglaravi 137 inimest.
  • Surnuid on 36.
  • Haiglast on välja kirjutatud 133 inimest.
  • Läänemaal oli eilseks testituid 453.
  • Nakatunuid oli Läänemaal 4, neist vähemalt kaks on tervenenud.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
4 aastat tagasi

Tase,kohalik kobruleht,vau!Kah kõige eest raha nuiama õppinud..

Kodanik
4 aastat tagasi

Kui kaarti vaadata, siis tundub, et Läänemaal täna hommikuse seisuga 0 nakatunut juures?

Kodanik
4 aastat tagasi

Millal testide tulemused avalikustatakse?

Guits
4 aastat tagasi

Lisandus 10 positiivset?

see pole loterii
4 aastat tagasi
Reply to  Guits

Ega ei pea vaakuma, kui tõepoolest midagi öelda ei ole.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Guits

Mitte ühtegi positiivset. Seda ma arvasin.

Nõme.Uskumatu.
4 aastat tagasi
Reply to  Guits

Kuidas selline vastus,kas ise võtad proove.

Roheline
4 aastat tagasi

Huvitav….kui nüüd polikliinikute vastuvõtt taastatakse,kas siis peab ka end enne testida laskma? See oleks hea mõte ma arvan…

Alo
4 aastat tagasi
Reply to  Roheline

Puhta segi kammind ennast

Roheline
4 aastat tagasi
Reply to  Alo

Sa vali oma sõnu…. Kas sa soovid,et enne sind istuks arstikabinetis koroonahaige,kes ei tea,et ta haige on?! Arstid ja õed nakatuvad siis kõik,ka need,keda sul vbl kuu aja pärast vaja. Meil pole neid haiguseleviku kohti praegu juurde tekitada vaja! See,et me praegu siin läänemaal, nagu vanajumala seljataga elame,ei pruugi nii jääda,kui peaga ei mõtle!

Alo
4 aastat tagasi
Reply to  Roheline

Eestlased on ikka ja alati paavstist paavstimad üritanud olla.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Alo

Miks inimene kasutab sõnu ja väljendeid, millest ise ei jaga ööd ega mütsi?

Ei tea
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Taebla bussipeatusest võibolla!?