Valitsus plaanib energiaaktsiise langetada

Foto: Pixabay
Aivar Kokk

Valitsuse esitatava lisaeelarve maht oleks umbes 2,5 miljardit eurot ning see sisaldab muu hulgas ka elektri, diislikütuse ja maagaasi aktsiiside langetamist, kirjutas ERR.

„Kui paketi projekti vaadata, siis kindlasti on seal hetkel sees nii maagaasi, diisli kui ka elektriaktsiiside langetus,” ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk (Isamaa).

Tema sõnul langeks maagaasi aktsiis 2017. aasta tasemele, elektriaktsiis langetataks Euroopa Liidu kõige madalamale lubatud tasemele ehk ühele eurole ja diisli puhul Leedu praeguse aktsiisi tasemele ehk aktsiis väheneks 14,3 senti liitri pealt.

Elektriaktsiisi vähenemine muudaks keskmise kodutarbija jaoks elektrihinna odavamaks umbes kolm protsenti, ütles rahanduskomisjoni esimees.

Küsimusele, kas kavas on ka bensiiniaktsiisi langetamine, jättis Kokk vastamata, viidates vajadusele tagada ka riigieelarve tulude laekumine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S
3 aastat tagasi

Tähendab, siis hakkab meil diisel sama palju maksma kui Leedus? Seal ju ka teadupärast tanklatel püsikulud…

Mnjah
3 aastat tagasi

EL energiakandjate direktiiv lubab elektrile miinimumi 0,5 eurot MWh kohta. Gaasiaktsiis võiks vähendada tööstustele, kes tarbivad ca 5% kogu gaasimahust, ülejäänutele tarbijatele on see langus marginaalne. Diisli puhul võiks riik rajada riiklikud tanklapunktid ja müüa seal praegusegi hulgihinnaga a la 1 euro liiter, küsimus on tanklakettide püsikuludes, mis on ebanormaalselt suured ehk meil ei ole vaja igale ristmikule 4 tanklat, mille peavad tarbijad kinni maksma. Samas pärast aktsiisilangetust võiks hind olla nagu USAs – 35 senti liiter:)