Koroonaviirusesse suri Eestis teine inimene

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ööl vastu tänast suri Saaremaal Valsi hooldekodus Covid-19 positiivse proovi andnud 90-aastane kaasuvate haigustega mees.

„See on väga kurb hetk tervele Saaremaale. Minu sügav kaastunne lahkunu lähedastele,“ ütles Saaremaa vallavanem Madis Kallas. „Oleme sellel raskel ajal kõigile saarlastele toeks ning teeme endast kõik oleneva, et toetada oma kogukonda.“

Terviseameti lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkam sõnul jätkatakse Saaremaal hooldekodus elanike ja töötajate testimist. „Avaldame lahkunu lähedastele kaastunnet,“ ütles Kadri Juhkam, kelle sõnul on vanemaealised koroonaviiruse riskigrupp, kelle suhtes tuleb olla eriti tähelepanelik.

Saaremaa Valsi hooldekodus testiti koroonaviiruse suhtes 18 töötajat ja 78 hoolealust, positiivse proovi andsid kolm ühel korrusel asunud hoolealust. Kuressaare Haigla hooldekodus testiti 48 elanikku, kellest kaks olid positiivsed. Töötajate koroonatestide tulemused veel selguvad.

Ööpäeva jooksul tehti enam kui 1000 koroonaviiruse testi, lisandus 39 positiivset juhtu.

Läänemaal on tehtud kokku 93 testi, neist kaks on olnud positiivseid. Uusi haigeid Läänemaale lisandunud ei ole.

Rahvastikuregistri andmete kohaselt tuli ööpäevaga enim uusi koroonaviiruse juhte juurde Saaremaal (24) ja Harjumaal (10). Pärnumaal ja Tartumaal lisandus kaks ning Võrumaal üks koroonaviiruse juht.

Kokku on Eestis tehtud ligi 10400 koroonaviiruse testi, millest 679 on olnud positiivsed. Enim nakatunuid on analüüside tulemuste järgi vanusegrupis 60 eluaastat ja vanemad (30%) ning vanusegrupis 40-49 eluaastat (22%). Vanusegrupis 50-59 eluaastat on testide põhjal nakatunuid 20% ja vanusegrupis 30-39 eluaastat 17%.

Eileõhtuse seisuga vajab Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 56 patsienti, 10 intensiivravil olevat inimest on kriitilises seisus. Haigusest on tervenenud 20 inimest ning surnud 2.

Koroonaviiruse riskirühma kuuluvad krooniliste haigustega ja vanemaealised inimesed. Riskirühmade kaitseks soovitab terviseamet:

  • Rangelt on keelatud külastused hooldekodudesse, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.
  • Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata.
  • Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastu võtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse kohaliku omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumipõhiselt olukorrale reageerima.

Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga aktiivselt tegelenud hooldekodude teavitamisega ja selgitamisega, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Seoses riigis välja kuulutatud eriolukorraga kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini 2020, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments