Ratas: mõistan eriolukorrast tingitud ebamugavust

BNS

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Jüri Ratas ütles reedel valitsuse pressikonverentsil, et ta mõistab seda ebamugavust, mida eriolukord tekitab, kuid see on hädavajlik, sest kaalul on inimeste elud.

„Esimene prioriteet on kaitsta Eesti inimeste tervist. Me oleme näinud, kuidas Euroopas on nakatanute arv kuuga kasvanud 40 nakatunult 30 000-le. Ainuüksi Itaalias on koroonaviirus toonud kaasa üle 1000 surma. Eile sai kinnitust viiruse levik Eestis. Eriolukord tekitab ebamugavust, aga kaalul on Eesti inimeste elud,” märkis ta.

Ratas tõdes, et valitsus toetas eriolukorra meetmeid – avalike kogunemiste ja spordivõistluste keeldu, õppeasutuste sulgemist ja kooliõppe toimumist kodus läbi e-kooli, täiendavat kontrolli maismaapiiridel, sadamas ja lennujaamas, kus inimesed peavad täitma ankeete, et oleks teada, kust nad tulevad.

„Me kõik peame koos pingutama ja me saame sellest hullust ja halvast viirusest ühiselt üle, me saame temast võitu. Meie peamine eesmärk on anda kõik, et inimeste tervis oleks kaitstud ja me saaksime siit nii kiirelt kui võimalik minna edasi tavaolukorda,” ütles Ratas.

Siseminister Mart Helme sõnul on valitsus töötanud nende teemadega juba pikemat aega ning neljapäeval vormistati tegelikult mitme nädala töö nendeks otsusteks.

„Täna kell 14 koguneme uuesti: nende otsuste rakendamine ei ole niisama, see on kinni sadades-tuhandetes üksikasjades, inimressursis, finantsis. Piiridel algas ettevalmistumine juba öösel. Viime kohale rohkem vajalikku varustust, aga juba mitu päeva tagasi oli minu laual väga detailne aruanne, mis piiripunktides viime sisse kontrolli, mis ressurssi me vajame. Kõik järgud, tegevused on meil ettevalmistatud, lahtikirjutatud,” selgitas Helme.

Helme sõnul on see, mis eriolukorra meetmetena on välja toodud jäämäe tipp. „Valitsus ei tegele uisapäisa jooksvate küsimuste lahendamisega, vaid läheneb kogu probleemistikule väga süsteemselt ja mitte lühiajalisest perspektiivist. 1. mai on tinglik tähtaeg, tahame siiski loota, et selle aja jooksul meil õnnestub tervishoiulisest kriisist üle saada. Mõistame koormaid, mis toob eriolukord majandus- ja kultuurisfäärile. Meie ees oli lihtne küsimus: kas eelistame raha või inimesi. Valitsus otsustas eelistada inimesi,” ütles ta.

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Kodanik
2 aastat tagasi

Aga mina ei mõista seda. Kas lõppebki see poodlemis hullus üldse ära? Jaburaks hakkab juba muutuma. Mida kõike inimesed kokku ei osta lademetes. Ostukärud on poest otsas, sest kari santlaagreid ei suuda või ei taha neid ära viia.
Käiakse vist isegi juba naaberlinnades toidupoode tühjendamas.