MTA: tuludeklaratsiooni tuleb märkida ka saadud ümbrikupalk

Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab meelde, et ümbrikupalga teadlikul vastuvõtmisel vastutab töötaja selle eest sama palju kui tööandja ning ümbrikupalga saamine ei vabasta palga saajat tulumaksu tasumisest.

Seepärast tuleb inimesel, kes on saanud aasta jooksul töötasu n-ö mustalt või kes märkab tuludeklaratsiooni esitades, et eeltäidetud deklaratsioonil on kajastatud tegelikkusest väiksem töötasu, märkida tuludeklaratsiooni oma tegelik sissetulek.

MTA maksuauditi osakonna valdkonnajuhi Oscar Õuna sõnul on ümbrikupalk reeglina tööandja ja töötaja kahepoolne kokkulepe. „Lähtume sellest, et tasumata jäänud tulumaksukohustuse eest vastutavad mõlemad osapooled. Olukorras, kus töötaja on olnud ise ümbrikupalga saamisega nõus või seda koguni ise nõudnud, oleks äärmiselt ebaõiglane nõuda maksukohustuse täitmist ainult tööandjalt,“ ütles Õun. „Seega tuleks kindlasti tuludeklaratsioonis oma andmed üle kontrollida ja vajadusel parandada,“ lisas ta.

Kui tööandja on töötasult jätnud maksud tasumata, tuleb sellelt tulumaks tasuda palga saajal. MTA omakorda pöördub aga tööandja poole nõudega deklareerida ja tasuda mustalt makstud töötasult sotsiaalmaks ja töötuskindlustusmakse. Nõnda tagab ümbrikupalka saanud inimene endale sotsiaalsed garantiid, nagu haigushüvitis, võimaluse saada õiglast vanemahüvitist ja suuremat pensioni.

Eelmisel aastal oli suurim MTA määratud tulumaksukohustus koos intressidega 2500 eurot, mille töötaja pidi ümbrikupalga tõttu hiljem täiendavalt juurde maksma. Tegemist oli ühe Lõuna-Eesti ehitusettevõtte töötajaga, kes oli ümbrikupalga saamisega nõus ning soovis oma ametlike sissetulekute varjamiseks arveldada tööandjaga sularahas.

Kui töötaja otsustab esitada ebaõigete andmetega tuludeklaratsiooni, siis see võib tuua kaasa ka kuni 1200 euro suuruse rahatrahvi. Samuti tuleb arvestada, et lisaks tasumata jäänud maksusummale tuleb maksta ka intressi 0,06 protsenti päevas.

Ümbrikupalgad on jätkuvalt suurim maksuprobleem Eestis. Hinnanguliselt saab Eestis töötasu n-ö ümbrikus ligikaudu 6% töötajatest ja riik kaotab aastas seetõttu 86 miljonit eurot maksuraha. MTA eesmärk on ümbrikupalga saajate osakaalu vähendada 2021. aastaks 4%-le, mistõttu on võitlus ümbrikupalkadega üks olulisemaid fookusi ameti tegevustes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
4 aastat tagasi

Pole ju muret. Tulevikus pole vaja nii palju pappi välja käia ümbrikupalga saajale pensioniks. Või ikka pole siiski hea?

kodanik
4 aastat tagasi

Otsi lolli!

Matsuamet
4 aastat tagasi

Käisime marsil koolitusel ja seal soovitati soovitada. Marsil maksavad kõik makse.

juss
4 aastat tagasi

Tean firmat, kus ka ümbrikupalga puhul pead palgalehele allkirja andma!

jah
4 aastat tagasi
Reply to  juss

siis arvatavasti ametlik, lihtsalt sularahas makstakse nagu vanasti. Siin maksuamet mõtleb ümbrikupalkade all arvatavasti musta, ilma mingisuguse allkirjata raha saamist.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  jah

Allkirja annad sellepärast, et pärast poleks segadust, kes sai ja kes mitte! Inimene on ahne, lisaks kipub valetama ja kui pead maksma mingi kolmekümnele inimesele, siis või jama tulla.

jah
4 aastat tagasi
Reply to  juss

mis nimelise firmaga tegu on?

jah
4 aastat tagasi
Reply to  jah

Näedsa, seda ei julge öelda, valekartus on selline uus sõna. Ütleb teistele ainult, et mina tean, aga mida ja keda, seda ei ütle. Milleks üldse siis sellist postitust teha, kui tean, aga ei ütle!? Eputaja? Pole raske aga inimese teksti järgi lahendust küsimusele leida, et kui palju on siis Läänemaal 30 pluss töötajaga firmat, mida see umbes 80 aastane meesterahvas nii hästi teab, et isegi sularaha maksete eest antakse allkiri!?

Sass S
4 aastat tagasi

Püüavad nõrganärvilisi ?

no misasja
4 aastat tagasi

Ajuvaba. Kui ümbrikupalga pealt peab makse maksma, siis pole ju ümbrikupalgal mõtet. Või on ametnikud oma arvutustes nii sassi pööranud, et ümbrikupalga deklareerimisel on maksud väiksemad?

Tubli
4 aastat tagasi

Kas see on mingi huumoriveerg? Kui pätt käib vargil, kas ta siis paneb saagi samuti deklaratsiooni kirja ?

Kas
4 aastat tagasi
Reply to  Tubli

Need pätid mitte kontorilaudade taga ei istu…