Ilmateenistus: hilinev vastlailm

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hilinev vastlailm. Kaart: riigi ilmateenistus
Hilinev vastlailm. Kaart: riigi ilmateenistus

Tänase tegemata jäänud vastlaliu võib lükata mitmel pool Eestis homseks, kuna eelolev ööpäev toob meile talvise väljanägemisega ilma, soovitab riigi ilmateenistus oma sotsiaalmeediapostituses.

Sajuala saabub merelt täna (25.02) pärastlõunal. Enam on oodata valget sadu Kesk- ja Põhja-Eestisse, kus homseks (26.02) õhtuks võib sadada maha 5-10 cm-ne lumikate. Lisaks võib puhanguline tuul keerutada põhjarannikul helbeid tuisuks. Lõuna-Eestisse jõuab öösel soojem õhumass ning lumena alanud sadu läheb üle lörtsiks ning kohati ka vihmaks. 

“Talvine ilm toob ka talvised teeolud, seega tähelepanu liikluses!” hoiatab ilmateenistus.

Järjekordne Atlandi madalrõhkkond on Läänemere äärde tulekul, jõuab eelolevaks, 26. veebruari ööks Lõuna-Rootsi ja homme päeval Gotlandi lähistele.

Madalrõhkkonna eel liikuv sajuala jõuab teisipäeva õhtul (25. veebruar) Hiiu- ja Saaremaale ning mandri lõunaserva, laieneb eeloleval ööl (26. veebruar) üle Eesti – sajab lund, pärast keskööd muutub sadu Saaremaal ja Lõuna-Eestis vesisemaks ning vastu hommikut jääb nõrgemaks. Lisanduva saju hulk on Lõuna- ja Kesk-Eestis 4-7 mm. Kesk-Eestis võib lumekiht tõusta 5 cm-ni, Lõuna-Eestis aga märjema lume tõttu paari-kolme sentimeetriseks. Põhja poole jõuab sadu alles vastu hommikut.

Kolmapäeva (26. veebruari) päeval aeg-ajalt sajab – Hiiumaal ning mandri põhjapoolses osas (Virtsu-Vändra-Alatskivi joonest põhja pool) tihedat lund sajuhulgaga 5-8 mm, mis võib õhtuks maa katta 5-10 cm-se lumekihiga. Pole välistatud, et põhjarannikul on sadu tihedamgi, lisaks võib tugev kirdetuul siin tuisku keerutada. Lõuna pool on sadu nõrgem ja vesisem – sajab lörtsi, sekka ka vihma.

Neljapäeval (27. veebruaril) jääb madalrõhkkond Gotlandi lähistele tiirlema ja selle servas sajab meil vahetevahel lund, Saaremaal ja Lõuna-Eestis ka lörtsi, kuid sadu on nõrgem ja lisanduv sadu tõstab lumekihi kõrgust vaid paar-kolm sentimeetrit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments