Juhtkiri: raiume metsa

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Lääne Elu kirjutab juba mitmendat korda sellest, et RMK soovib teha lageraiet II kategooria kaitsealuste liikide hulgas oleva metsise elupaigas.

Seda, miks riigifirma tahab just kaitsealustes metsades raiuda, jääb selgusetuks. Kui RMK põhjendab metsaraieid tihti sellega, et mets on liiga vana või pole metsas piisavalt eri vanuses puid, siis metsise elupaikades see jutt ei päde – metsis vajab oma elupaigaks vähemalt 60aastast metsa, pigem vanemat. Samuti peab mets olema metsise jaoks piisavalt niiske. Kui aga puid järjest maha võtta, jääb mets kuivemaks ja kaitsealusele linnule kehvemaks.

Kohati jääb mulje, et vahel soovib RMK metsa raiuda lihtsalt raiumise pärast, sest tohib raiuda. Praegu on metsise elupaigas lageraiete tegemine lubatud – seadus lubab väikeste lankidena pool metsise püsielupaigast maha raiuda – lank ei tohi olla üle hektari ja langi laius ei tohi olla üle 30 meetri. Kui aga järk-järgult igal aastal natukesehaaval metsa raiuda ja lõpuks alles jätta vaid miinimumnorm, siis kas kaitsealusele linnule jääb piisavalt hea elupaik?

MTÜ Roheline Läänemaa juht Kätlin Tamm arvas, et ei jää. Ka kuskile mujale ei ole linnul võimalik ümber asuda, sest kõik head elupaigad on juba võetud. Nii killustuvad linnu mängualad ja liigi püsimise mõttes ei ole see jätkusuutlik.

Vaatamata sellele, et juriidiliselt on kõik korrektne, on looduskaitsjate meelest probleemsed ka raiest tulenevad häiringud. Euroopa liidu elupaikade direktiivi juhendi järgi ei tohi linde häirida. Häirimise alla käib nii müra kui ka vibratsioon, mida metsa raiumine paratamatult kaasa toob.

Tänavu metsise elupaigad ilmselt raiest pääsevad, sest oli niivõrd soe talv ja nende elupaikades tohib raiuda vaid külmunud pinnasega. Kui looduskaitsjad saavad raied vaidlustatud, jäävad metsistele senised elupaigad. Mis saab aga siis, kui raie vaideid ei rahuldata, selgub järgmisel talvel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kilekotimees
4 aastat tagasi

Riigifirma tahab raiuda Sellepärast, et mida suuremad on rahavood seda lihtsam on juhtkonnal raha alt välja võtta.

Huvitav
4 aastat tagasi

kas II kategooria liigi kaitseks suletakse ka teid? Inka ja Valgeristi vahelisel teel mängivad metsised juba aastaid kevaditi usinasti, hoolimata kõikidest autodest, mis mööda vuravad või mööda manööverdama peavad. Igatahes ära see seltskond sealt kolinud pole!

Ei saa aru
4 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Kas te olete purjus või mis teil on, et sellist ajuvaba küsimust esitate!? Ja mis teil metsade vastu on ma ei saa aru?

Kuidas
4 aastat tagasi
Reply to  Ei saa aru

te küll aru ei saa, ma ei ole metsa vastu, vaid metsise poolt!