VTA: rändlinnud võivad kevadel linnugripi ka Eestisse tuua

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) teatel on Kesk-Euroopas levimas linnugripp ning kui seda ei suudeta kontrolli alla saada, siis võivad rändlinnud selle ka Eestisse tuua, kirjutab Postimees.

Väga nakkav lindude gripp H5N8 on peale Poola tuvastatud ka Ungaris, Slovakkias ja Rumeenias. Taudi Eesti lähiümbruses veel tuvastatud pole.

VTA juhib ka tähelepanu, et Poolat, Ungarit, Slovakkiat ja Rumeeniat külastades ei tohiks inimesed kohalikes farmides käia, ega tuua Eestisse kaasa linde ja loomseid saadusi nagu liha ja muna, mis võivad haigusetekitajat edasi kanda.

„Kuna lindude gripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka ning põhjustab lindude massilist haigestumist ja suremust, siis toob see kaasa suure majandusliku kahju,“ märkis VTA loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Hele-Mai Sammel. „Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud hukatakse ja hävitatakse,“ kirjeldas Sammel gripi ohtlikkust. Seetõu on eriti oluline, et kõik linnupidajad, kaasa arvatud hobilinnupidajad, järgivad bioohutusmeetmeid enda lindude kaitseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments