Perearstid taunivad apteekide sulgemise aktsiooni

Eile olid Haapsalus suletud Südameapteek ja Benu apteegid. Arvo Tarmula
Eile olid Haapsalus suletud Südameapteek ja Benu apteegid. Arvo Tarmula

Eesti perearstide selts taunib hulgimüüjate poolset apteekide sulgemise aktsiooni, mis on vastuolus patsiendiohutuse põhimõtetega ning tekitab elanikele otseseid terviseriske.

„Ravimite kättesaadavus Eesti elanikele peab olema tagatud kõikides apteekides. Apteek peab olema usaldusväärne tervishoiuasutus,” selgitas Eesti Perearstide Seltsi juht dr Le Vallikivi. „Apteekide eilne aktsioon läheb vastuollu meditsiinieetika aluspõhimõttega: patsienti ei tohi kahjustada ega ohtu seada,” ütles Le Vallikivi.

Perearstid olid eile silmitsi asjaoluga, kus kroonilised haiged ning kiiret abi vajavad patsiendid ei saanud apteekidest kätte vajalikke ravimeid, seda veel olukorras, kus Päästeamet oli äsja andnud tormihoiatuse ja soovitas inimestel muuhulgas ka ravimeid varuda.

„Inimese tervise ohtu seadmine on lubamatu. Käes on gripihooaeg. Gripi ravi ja bakteriaalsete tüsistuste korral on ravi alustamisel määrav iga tund. Eriti tundlikud on väikelapsed, eakad ja kroonilisi haigusi põdevad inimesed, sest väikelaste ja eakate organism ei tule ägeda haiguse sümptomitega kergesti toime ning krooniline haigus võib viirushaiguse lisandumisel kontrolli alt väljuda,” selgitas olukorda dr Le Vallikivi.

Eesti perearstide seltsi seisukoht on, et apteegireformi jõustumine on vajalik nii patsientide huvide kaitseks kui ka eetilise ja toimiva tervishoiusüsteemi huvides.

„Apteekide rolli mõistavad kõige paremini tervishoiutöötajad, kelleks on kutse-eetikast lähtuvad proviisorid ja farmatseudid. Elanike tervise ohtu seadmine ärihuvide saavutamise survestamiseks on selge märk muudatuste vajadusest apteegisektoris,” kinnitas Eesti perearstide seltsi juht.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
urmas
4 aastat tagasi

Nüüd on siis selge, millised apteeke ei ole mõtet tülitada.

Oliver
4 aastat tagasi

Ei käigi Apothekas, mõtetu hinnatase