President Kaljulaid palus vabastatud kantsleri ees vabandust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kerti Kaljulaid: “Tänase otsusega tegi vabariigi valitsus enda ja ühe ministri probleemist terve ühiskonna probleemi. Mulle jääb see sügavalt arusaamatuks ja vastuvõetamatuks.”  Foto: Mattias Tammet / presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid allkirjastas esmaspäeva õhtul maaeluminister Mart Järviku ametist vabastamise ja palus sellele järgnenud avalduses vabandust kantsler Illar Lemetti ees, kelle valitsus samuti esmaspäeval ametist vabastas.

Riigipea avaldus peaminister Jüri Ratasega kohtumise ja minister Järviku ametist vabastamise järel:

„Allkirjastasin just otsuse nr 510, millega vabastasin peaministri ettepanekul ametist maaeluminister Mart Järviku. Aga ma ei taha täna rääkida üldse Mart Järvikust. Ma ei taha ka Illar Lemettist rääkida rohkem kui tema ees vabandada selle pärast, kuidas tema riik on temaga täna käitunud. Millest ma tahan rääkida, on see, et tänase otsusega said kõik inimesed, kes moel või teisel riiki – meie oma Eestit – teenivad, teada, et:

  • kui nad kaitsevad õigusriiki,
  • kui nad lähtuvad ametnikueetikast ja oma ametivandest,
  • kui nad juhivad tähelepanu poliitikute sigadustele,

saab neist Vabariigi Valitsuse jaoks lihtsalt „juhtimisprobleem“.

On lubamatu, et ministri ebakompetentsusele ning võimalikule korruptsioonile tähelepanu juhtinud riigi tippametnikust tehakse poliitilise kauplemise osa. Kui selline käitumine muutub mustriks, on meil kõigil põhjust muret tunda. Tänase otsusega tegi vabariigi valitsus enda ja ühe ministri probleemist terve ühiskonna probleemi. Mulle jääb see sügavalt arusaamatuks ja vastuvõetamatuks.“

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Leenu
4 aastat tagasi

Siin jutt,et opositsioon ei lase tööd teha.Huvitav millist tööd.Need härrased valitsuses pole suutnud varsti juba aasta tööle hakatagi.

Agiu
4 aastat tagasi
Reply to  Leenu

tohoh!? Magasite terve aasta või?

Kaarega
4 aastat tagasi
Reply to  Agiu

Leenust ei tea rääkida aga olen vaheldumisi nii maganud ,kui ka ärkvel olnud aga tööd valitsuses põle näinud😀Äkki valgustad?

Mnjah
4 aastat tagasi

…Riigikontrolli hinnangul ei tohiks Maaeluministeerium ning Veterinaar- ja Toiduamet väita, et kogu Eestis müüdav toit on ohutu, sest toidu-uuringute ja laborianalüüside hulk ei ole piisav ning järelevalves on puudusi… See on nüüd lühikokkuvõte riigi tegevusest toidu ohutuse valdkonnas ehk Maaeluministeeriumi ja VTA tegevusest. Millest me räägime? Meedia kvaliteet ja presidendi rumalus ületavad juba talutavad mõõtmed, faktipõhisus ja teadmispõhine lähenemine ei tähenda midagi, ainult emotsioon on tähtis. Inimliku lolluse määr on liiga suur Eesti ühiskonnas. Samas ega järgmised Riigikontrolli raportid midagi head Maaeluministeeriumi kohta ei räägi – Riigikontrolli hinnangul on Maaeluministeeriumi tegevus saastuse komplekssel vähendamisel suurfarmides andnud vähe tulemusi. Ja me… Loe rohkem »

just
4 aastat tagasi

kui palju neid tehaseid on meil kinni pandud.Kas mõni poliitik on kunagi inimeste ees vabandanud ? Meil ju on kõik võrdsed ja igaüks loeb….või on nii ainult enne valimisi ?

Agu
4 aastat tagasi

Aina totramaks läheb see. Hakkame iga töötaja ees vabandust paluma, kas nemad ei olegi olulised. PKC pandi kinni, miks krt vabandust president ei palunud!? Ühed on võrdsemad kui teised vist

riik
4 aastat tagasi

küsimus pole kindlasti mingis Järvikus või selles kantsleris….siin käib ikkagi mingi suurem võimumäng.

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  riik

Ei käi siin mingit mängu. Kamp idioote on kokku saanud. Vanal Helmel pole pole päris selge, mis ametit ta peab. Oma arust juhib kõiki ministeeriume.

Nojah
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

loodan, et kamp idiootide all oli mõeldud ka refi ja sotsi erakondade esindajaid. Siis olen nõus teiega.

Tont
4 aastat tagasi

Aga mida sotsist presidendilt muud oodata võikski…Ometi peaks Põhiseadus ja võimude lahusus kehtima temakeselegi.

Erx
4 aastat tagasi
Reply to  Tont

Oled lolliks joonud või? Mis ajast president sots on olnud?

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Erx

ekrelane ta ka ei ole ju, seda võib isegi lolliks joonud peaga kindlalt väita 🙂

pook
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

natuke vaadake ringi ikka , see rohkem ikka brüsseli sabarakk

Mann
4 aastat tagasi

Oi issver, mis toimub? President peaks nagu erapooletu olema, mitte aga avaldama nii avalikku toetust reffide poolt paika pandud ametnikule. Kõik nende toiduahelad tuleb lõplikult ja täielikult purustada.

vot siis
4 aastat tagasi
Reply to  Mann

No kuulge. kas see on siisnormaalne, et ükski nn. nagu te väidate refide poolt paika pandud ametnik ei oska oma tööd teha kui paika sai uus valitsus.President käitus inimlikult et vabandas, sest käib üks madin ja ära panemine nii valitsuse ministrite kui ametnike osas, Lubage avaldada aevamust-meie riigi inimesed ei ole ometi nii vähe väärt,et taluda sellist rapsimist mis valitsuses toimub ja suuresti on mängus EKRE sse kuulujad.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  vot siis

minuteada on just optsioonierakonnad need, kes rapsivad ja ei lase tööd teha valitsusel. Pidevalt kogutakse mingeid allkirju , et umbusaldada jne jne. Läbi meedia käib ainult mustamine. Koostööd ei taha teha. Nii Eestit küll ei arenda ju!

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Sa ise oled üks optsioon!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

tähenärija, parandada ei saa ju 🙂

pook
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

ah , mis poolearulisega ikka vaielda …..

vot siis
4 aastat tagasi
Reply to  pook

NO nüüd pANI POOK KÜLL PIRNI

vot siis
4 aastat tagasi
Reply to  vot siis

Kui juhtub see, et Ernits saab ministriks on Lemetti oma kohal tagasi,sest sellise töökogemusega selles asutuses ja kõik eelnevad maaelu ministrid k.a. Seeder on teda ainult kiitnud. Mida tähendab, et panid paika refid, tea ,kes siis seda tegema pidi, kui oli refide valitsus ja töötas ju ka Ratase esimeses valitsuses Puhas poliitiline inetu kemplus ja järjekordselt EKRE sünnitis.Oleks neil nüüd mõistust panna paika üks tark ja seda ala tundev parteitu nagu IT mees.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Siis loe tekst enne postitust läbi, aga ära mõnita keelt!

ahaa
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Nüüd jälgige oma postitusi õige tähelepanelikult! Hakkame kontrollima ja iga vea eest saate miinuse.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

Lollakas! Kas opositsioon on päris eestikeelne sõna või, et keelt rikub? Laenatud kuskilt nagunii

Rein
4 aastat tagasi
Reply to  Mann

Milles asi! Lasti vaid üks intrigant(salasusija) lahti ja see oli üks õige tegu. Milleks proua pidi end alandama?