Tõnu Õnnepalu loobus kirjanikupalgast

Lääne Elu

info@le.ee

Tõnu Õnnepalu. Foto: Arvo Tarmula
Tõnu Õnnepalu. Foto: Arvo Tarmula

Kirjanik Tõnu Õnnepalu teatas, et loobub kirjanikupalgast, mille suurus oleks aastail 2020-2022 olnud riigi keksmise sissetuleku suurune. Selle aasta juunis oli keskmine palk 1445 eurot, kirjutas Eesti Päevaleht.

„See võib näida rumala komöödiana, aga kindlasti ma ei mõelnud seda nii. Tahtsin küll palka saada. Kujutasin koguni ette, et viimase nelja aastaga ilmunud neli raamatut seda soovi kuidagi õigustavad,” kirjutas Õnnepalu. „Aga ei õigusta. Miski ei õigusta.”

Õnnepalu märkis, et kirjanikupalk oleks tal lubanud elada kolm aastat rahamuredeta. „Uudise teadasaamisest saadik on selline tunne, nagu oleksin sooritanud mingi inetu teo ja peaksin seda nüüd iga päev õigustama,” märkis Õnnepalu. „Kirjanikupalk võib olla arusaadav kuskil õiglastes Põhjamaades, kuid mitte vaeses ja lõhkikistud Eestis”

Õnnepalu kirjutas, et elab parem vaesuses, aga mitte tundega, et tema mõtted on kinnimakstud. „Kas inimesed hakkavad kirjanikupalga pärast rohkem raamatuid lugema? Ei. Raamatud sajavad üldise ükskõiksuse halli merre ja vajuvad seal kiiresti põhja nagu kivid. Raamatumüük langeb ka kivina,” kirjutas Õnnepalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments