Filme „Skandinaavia vaikus” ja „Tuulte tahutud maa” näeb Lübeckis

„Skandinaavia vaikuse” peaosaline on Reimo Sagor.
Kaader filmist „Tuulte tahutud maa”. Foto: Arvo Tarmula

Eesti on homme algavatel 61. Lübecki Põhjamaade filmipäevadel esindatud 13 filmiga. Nende hulgas on ka möödunud aastal Matsalu loodusfilmide festivalil esilinastunud „Tuulte tahutud maa” ja Martti Helde must-valge draama „Skandinaavia vaikus“, mille peaosas mängib Paliverest pärit Reimo Sagor.

Lübecki filmipäevadel näidatakse nii uusi mängufilme, dokumentaale, lühianimatsioone kui Eesti filmiklassikat.

Festivali põhivõistlusprogrammis linastub „Skandinaavia vaikus“. Dokumentaalfilmide programmis Joosep Matjuse loodusdokumentaal „Tuulte tahutud maa“, Jaak Kilmi ja Gints Graube spioonidokumentaal „Minu spioonist isa“ ning Riho Västriku lühidokumentaal „Uued naabrid“, mis kõneleb Tapa linna omanäolisest saatusest.

Laste-ja noortefilmide programmis on Eesti kohal nelja filmiga. Mängufilmidest linastub 2018. aasta vaadatuim Eesti film – „Eia jõulud Tondikakul“. Lühifilmidest valiti laste-ja noorteprogrammi Sergei Kibuse festivalide menuk „Teofrastus“. Lisaks on noortefilmide programmis Eesti-Soome-Portugali-Itaalia koostöös valminud lühifilm „Kiltti tyttö“ ning Taani-Eesti täispikk animakomöödia „Ternet Ninja“, mis lõi Taanis kassarekordeid.

Lühifilmide võistlusprogrammis linastuvad Anu-Laura Tuttelbergi poeetiline nukufilm „Talv vihmametsas“ ning Tanno Mee romantiline komöödia „Uued algused“. „Uued algused“ jaoks on see ühtlasi maailma esilinastus.

Retrospektiivi raames tulevad näitamisele kolm Eesti filmi: Igor Jeltsovi „Kutsumata külalised“ (1959), Kalju Komissarovi „Valge laev“ (1970) ning „Hullumeelsus“ (1968), mille režissöör on Kaljo Kiisk.

Tänavused Lübecki Põhjamaade filmipäevad toimuvad 29. oktoobrist 3. novembrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments