Valter Parve pani eakad konverentsil laulma

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17
Valter Parve pani oma ettekande ajal kolmel korral publiku laulma. Foto Arvo Tarmula

Teisipäeval Haapsalu kultuurikeskuses peetud eakate konverents „Eakad on Läänemaa väärtus” tõi kokku rõdusaalitäie eakaid.

Konverentsil esinenud Pärnu kolledži õppejõud Valter Parve pani eakad laulma: oma ettekande alguses laulu „Lapsed, tuppa”, keskpaigas „Meil aia äärne tänavas” ja lõpuks veel „Kes elab metsa sees”. Saalitäis inimesi laulis meelsasti kaasa.

Parve vaidles oma ettekandes vastu enne teda kõnelenud riigikogu liikmele Signe Riisalole, kes tõi välja naiste ja meeste ebavõrdse palga. End feministiks nimetav Parve väitis, et palgavahet ei ole ning naiste ja meeste vastandamist on ebamõistlikult palju.

Parve võrdles oma ettekandes, mis kandis pealkirja „Noorelt vana ja vanalt noor?!” vanu ja noori. Tema hinnangul on noortel, erinevalt vanadest, aega uuesti alustada. Samuti võtavad noored uljamalt ette uusi asju.  „Olete kuulnud seda vanasõna – julge hundi rind on rasvane, aga vahel auklik. See tähendab et mina juba tean, et võib olla auklik ja hoidun sellest, aga noored mõtlevad mis siis, mis see mõni auk ikka teeb,” rääkis Parve.

Noori ja vanu võrrelnud Parve tõdes, et vahel võivad vanad käituda ka noorte moodi ja vastupidi.

Ettekande lõpuks jõudis Parve selleni, kuidas noortele toeks saab olla. „Ma ainult selleks tulingi siia, et rääkida, mida meil noortele pakkuda oleks, sest ega noor olla ei ole kerge,” ütles ta. Seda, kuidas vanad saavad noori toetada, pidid eakad aga ise mõtlema.

Parve tõi välja ka selle, mida eakatel vaja on. Kõige olulisemaks pidas ta seda, et lastel ja lastelastel läheks hästi.

Enne Parvet esines Riisalo, kes rääkis nii bioloogilisest, psühholoogilisest kui ka sotsiaalpsühholoogilisest vananemisest. Eakad uurisid Riisalolt, millal tõusevad pensionid elamisväärseks ja miks kodus peab pensioniga ära elatud saama, kuid hooldekodus ei saa. Viimast põhjendas Riisalo sellega, et süsteemist on raha puudu ja puudu oleva osa peavadki eakad ise või nende lapsed kinni maksma.

Riisalo rääkis ka teenusmajast, kus eakad saaksid korteri üürida – elada seal oma tavapärast elu, kuid kui nad hakkavad abi vajama, saavad nad seda samas majas edasi elades.

Konverentsi teises osas rääkis Mai Jõevee Lääne-Nigula vallast Kullamaa aktiivsetest eakatest, Ene Pajula Haapsalust sellest, et uudishimu hoiab kaua noorena ja Meeme Veisson Vormsilt pidas ettekande pealkirjaga „Väärikatele väärikas Vormsi”.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments