Reportaaž: valitsuse istung – punased särgid, kaabu ja värvipurk

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Põgari palvemaja perenaise Aime Karu sõnul teinud Mart Laar 15 aastat tagasi palvemajale sümboolse kingituse - purgi värvi. Foto: Urmas Lauri

Neljapäeval, 26. septembril pidas Jüri Ratase valitsus väljasõiduistungi Läänemaal Põgari palvemajas.

Sama päeva hommikul 75 aastat tagasi jõudis sealsamas palvemajas oma viimase istungi pidanud Otto Tiefi valitsuse riigisekretär Helmut Maandi Liialaiule. Maandi oli ainus, kes toonasest valitsusest vabasse maailma pääses. 26. septembril 1944 oli Põgari külas juba punavägi sees ja raudne eesriie sulgunud.

Ministreid on 75 aastat hiljem kohal kümme – üks vähem kui 1944. aastal ja karge sügishommik on täiesti teistsugune. Aga ka mitte päris ilma draamata.

Kell on 9.48, kui Lääne Elu Põgari palvemaja poole teele asub. Mõni kilomeeter sõidetud, hakkab kahel pool tee ääres silma plakat „Väärime turvalisust” ja kaks tokkide otsa pistetud erkpunast särki kirjaga „Kergliiklustee” – Parila elanikud loodavad sellega pälvida sealt mõnekümne minuti pärast mööda sõitvate ministrite tähelepanu.

„See on meie viimane võimalus. Kui neil ninad nutitelefonides on, siis läheb see tühja,” ütleb meeleavalduse eestvedaja Kairo Raudkats.

----
Fotod: Urmas Lauri

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ajalugu
4 aastat tagasi

23. septembril 2004 pidas Eesti Vabariigi Valitsus Põgari palvemajas väljasõiduistungi. 2004. aasta lõpus eraldas valitsus palvemaja remondiks 221 000 krooni ja maja remonditi 2005. aastal.