HÕFF tähistab lapsi hirmutanud telelavastuse sünnipäeva

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

"Kollane mask". Foto lavastusest.
Kaader lavastusest “Kollane mask”: Saša (Olavi Antons) on sattunud vastamisi salapärase Jerry Blake´iga.  Foto: Jaak Maisma / ERR

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival klopib tolmust puhtaks telelavastuse „Kollane mask”, mis 1980ndate aastate algul televiisori ette kogunenud lastes kõhedust tekitas.

See, kuidas kollases maskis Jerry Blake aknast sisse ronib, kohutas toonaseid lapsi nõnda, et rohkem kui 30 aastat hiljem hääletati see „Ringvaate” küsitluses üheks kõige kõhedamaks hetkeks ETV lastesaadete ajaloos.

„Ei oskagi loogiliselt seletada, miks Jerry Blake nii mõnusalt hirmutav oli – see pähetõmmatud sukk oli ikkagi paras šokk minusugusele nõukogude noorele. Sama oli mõne teise lavastusega, näiteks „Kikerikii” ja „Nõiakiviga” – neis kõigis oli fluidum, mis korraga hirmutas ja naelutas ekraani ette,” ütles HÕFFi juht Helmut Jänes.

Eriseanss leiab aset telelavastuse 40. sünnipäeva puhul ja selle külalisteks on peaosatäitjad Olavi Antons (Saša) ja Lauri Aav (Krum). 12-aastasest poistest on nüüdseks saanud vastavalt Kanaari saartel tegutseva ekskursioonibüroo omanik ja giid ning Eesti Kontserdi peaprodutsent.

Ka Antons nimetab „Kollast maski” omas ajas esileküündivaks. „Noortele suunatud saated pidid olema pedagoogilised ja ideoloogiliselt kallutatud ehk igavad, teravama süžeega või lihtsalt põnevaid asju lastele oli teles vähe. Ma isegi olen mingis lavastuslikus luulesaates osalenud, samal ajal mõeldes, et kas nad tõesti arvavad, et seda mõni teismeline vaatab ka?” rääkis ta.

1979. aastal valminud ja 1980. aasta algul ETV ekraanile jõudnud „Kollane mask”, milles noored detektiivid ajavad ennast Jerry Blake´iks nimetava murdvarga jälgi, põhineb Bulgaaria kirjaniku Nikolai Miziiski jutustusel. Lavastas nüüdseks meie seast lahkunud Elvi Koppel, kelle tööde sekka kuuluvad ka „Kardemoni linna rahvas ja röövlid”, „Kuidas kuningas kuu peale kippus” ja „Vanaema õunapuu otsas”. Jerry Blake´i ja veel kolme tegelast kehastab Kalju Orro.

Ajaproovile on vastu pidanud ka Tõnis Kõrvitsa ja Priit Aimla laulud, mida on korduvalt tõlgendatud, näiteks Kago ehk Lauri Sommer, kelle plaadilt „Piimaš” võib leida pala „Jerry Blake”.

Seanss kuulub sarja, milles HÕFF toob ekraanile aastakümneid tagasi lapsi ja noori mõjutanud kodumaised filmid ja lavastused. Mullu oli selleks „Keskpäev”, tunamullu „Kevad südames”.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival toimub 25.–28. aprillini.

Soodushinnaga festivalipasse saab osta aadressilt www.hoff.ee.
Kogu programm avalikustatakse ja piletite müük algab 5. aprillil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments