Isamaa uurib võimalusi luua võimuliit Keskerakonna, EKRE ja SDEga

BNS

Helir-Valdor Seeder märkis, et kuigi Kaja Kallas teatas valimiste järel, et eelistab koalitsiooni Isamaa ja Sotsiaaldemokraatidega, alustasid nad paralleelselt läbirääkimisi Keskerakonnaga. Foto: erakogu
Helir-Valdor Seeder märkis, et kuigi Kaja Kallas teatas valimiste järel, et eelistab koalitsiooni Isamaa ja sotsiaaldemokraatidega, alustasid nad paralleelselt läbirääkimisi Keskerakonnaga. Foto: erakogu

Koalitsioonikõnelustest eemale jäänud erakond Isamaa uurib võimalust teha võimuliit koos Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), vahendab ERR.

“Me oleme valmis kõigiga rääkima,” ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kolmapäeval Vikerraadio saates “Uudis+”. Ta lisas, et kuna valimised võitnud Reformierakond on oma valiku teinud ja otsustanud alustada koalitsioonikõnelusi Keskerakonnaga, siis Isamaal on omad võimalused.

“Meil on nüüd suurem vabadus moraalselt, ja ka kohustus, vaadata ka teiste partneritega ringi. Valimiste võitja on oma otsuse teinud. Meie loomulikult ootame ja vaatame, mida Keskerakond vastab, aga suhtleme kindlasti ka teiste erakondadega,” ütles Seeder.

Seeder ütles, et talle helistas kolmapäeva keskpäeva paiku Reformierakonna esimees Kaja Kallas, kes andis lühidalt Reformierakonna juhatuse otsusest teada. “Mulle helistas teel stuudiosse Kaja Kallas, õnnitles, et oleme eelläbirääkimiste voorus saanud teise koha ja nad on otsustanud alustada läbirääkimisi Keskerakonnaga,” sõnas Seeder.

Seeder märkis siiski, et kuigi Kallas teatas valimiste järel, et eelistab koalitsiooni Isamaa ja sotsiaaldemokraatidega, alustasid nad paralleelselt läbirääkimisi Keskerakonnaga.

Pärast valimisi kohtusid Reformierakonna ja Isamaa delegatsioonid, kus Seedri sõnul kaardistasid kaks erakonda ühisosa.

“Reformierakonnaga on see meil päris suur. Kuid rääkisime ka erinevatest seisukohtadest nagu kodakondsus- ja migratsioonipoliitika. Isamaa toetab konservatiivset joont, ei toeta topeltkodakondsuse seadustamist. Samuti oleme eri meelt pensionireformi osas ehk Isamaa sooviks on teise samba vabatahtlikuks tegemine. Samuti soovib Isamaa viia sisse tulumaksuvabastuse laste arvuga ning eks meil ole ka vanad teemad nagu kooseluseadus ja rändepakett,” ütles Seeder.

Seeder nentis, et Reformierakonna ja Keskerakonna kõnelused koalitsiooni loomiseks tulevad keerulised. “Kui nad tahavad kokku leppida, peavad mõlemad pooled järeleandmisi tegema.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valija.
5 aastat tagasi

EKRE ja sotsid koos valitsuses ,see juba oleks midagi.

Agu
5 aastat tagasi
Reply to  Valija.

ERR edastab paska, Seder ise ütles, et sotsid polnud küll plaanis kaasata.