Uuring: Reformierakond kindlustas esikohta

BNS

Kõige rohkem valimisplakateid on veetorni ümbruses. Eduard Laur
10. jaanuar. Valimisreklaamid Haapsalus. Foto: Eduard Laur

Jaanuari alguses taas populaarseimaks parteiks tõusnud Reformierakond suurendas kuu lõpuks oma edu Keskerakonna ees ligi kahe protsendipunktini, selgus BNS-i ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor jaanuari lõpus läbiviidud küsitlusest.

Reformierakonna toetus oli jaanuari viimasel dekaadil 26,3 protsenti, olles tõusnud võrdluses kuu algusega 1,9 protsendipunkti. Teisel kohal püsiva Keskerakonna toetus oli 24,4 protsenti, jaanuari alguses oli see 23,3 protsenti.

Toetuselt kolmas on jätkuvalt Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 18,2 protsendiga, jaanuari algusega oli EKRE siiski kaotanud oma toetusest 2 protsendipunkti.

Neljandal kohal püsib sotsiaaldemokraatlik erakond (SDE) 9,7 protsendiga, sotside toetus langes võrreldes kuu algusega 2,1 protsendipunkti jagu.

Viienda toetusega on Isamaa, mida eelistas kuu lõpus 7,5 protsenti valijatest, kuu alguses oli erakonna toetus 8 protsenti.

Väikese vahega püsib kuuendal positsioonil Eesti 200, mida toetas 7,2 protsenti, kuu alguses oli Eesti 200 toetus 6,6 protsenti.

Eestimaa Roheliste toetus oli jaanuari lõpus 4,4 protsenti, Vabaerakonnal 1,7 ja Elurikkuse Erakonnal 0,7 protsenti. Kõigi kolme toetus oli võrreldes kuu algusega õige pisut tõusnud.

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega “ei oska öelda” vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Jaanuari lõpus oli “ei oska öelda” osakaal 14,3 protsenti, mis oli viimase 12 kuu madalaim. Maksimaalne statistiline viga ±2,7 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 24.-29. jaanuarini veebiintervjuude meetodiga 1001 kodanikku vanuses 18-84 aastat. Eelmise BNS-i ja Postimehe tellitud erakondade populaarsusküsitluse korraldas Kantar Emor 4.-8. jaanuarini.

Vt ka: “Turu-uuringute reiting annab liidripositsiooni Keskerakonnale

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass S.
5 aastat tagasi

Imelikud küsitlused ?

Paradoks?
5 aastat tagasi

Nagu siit kommentaaridest paistab antakse hääl ühele suureakonnale lootuses välistada teist, aga arvestades poliitmaastikul kujunenud olukorda saadakse ilmselt mõlemad. Peaks juba vabanema sellest kaua valitsenud mentaliteedist kus kõik hääletasid Savisaart, need kes poolt Keskerakonda, kes vastu Reformierakonda.

Imelik
5 aastat tagasi

Rahunege maha. Need “arvamusuuringud” on kõik tellija nägu ja tegelikkuses hale katse “sood” mõjutada. Ehk loodetakse hääli eelistuseta inimestelt, kes ju samuti tahavad olla “võitjad”. Seega varjatud valimisreklaam ja tegijale elatusvahend. Kel eelistus olemas, ei lase sellest
ennast niikuinii häirida.

Vara uhkustada
5 aastat tagasi

Selgus tuleb 3.märtsil ja vaevalt, et see on
reformierakonna võit. Rahvas ei taha minna
tagasi masuaega. Ja pealegi veb fondi saaga
ei kutsu reffidele poolthäält andma.

ei uhkusta, aga loodan
5 aastat tagasi
Reply to  Vara uhkustada

Keskist on vaja vabaneda, teist valikut pole Eesti jaoks. Kõik on sassis ja tulevikku pole silmas peetud.

valija
5 aastat tagasi

Keski valib ainult see, kes usub tasuta asjadesse ja teenustesse. Lõpuks peaks siiski aru saama, et tasuta asju pole olemas. Kõik koos maksame need tasuta asjad ise kinni. Ja kommunismi jõudmise oleme kunagi juba järgi proovinud. Ei tulnud sest midagi välja.

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  valija

Ka kooliharidus, päästeteenistus ja väga-väga paljud muud asjad on meie ühiskonnas kättesaadavad tasuta ehk kõik koos maksame me need kinni ning keegi nurise. Nüüd maakonnaliinide, mille kuludest piletitulu kattis vaid 30%, tasuta teenuseks muutumine ei mahu enam kuidagi hinge ära?

muumi
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

mis uuringud ja 1001 inimest küsitletud, lõpetage see mõtetu nn. uuringute kajastamine, see ei näita mitte kui midagi. kui palju on meil valimisealisi inimesi ja mitu protsenti neist moodustab see 1001(arvata, et 0,00….)
Ja sellise asja peale raisatakse raha, kellele seda teadmist vaja on , mida see uuring näitab.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  muumi

1001/1300000=0,00077

veb
5 aastat tagasi
Reply to  Vara uhkustada

Mis saaga, kui Karilaid tahab Eesti riiki vastutama panna Venemaa tekitatud kahjude eest? Kesk näeb ainult seda, kuidas lubadustega raha inimestele pihku suruda ja selle najal hääli noppida. Kas mitte ei oleks aeg vaadata ka, mis homme, järgmine aasta või 10 aasta pärast saab? Masusse viib kesk meid tagasi ja palju hullemasse, kuna selleks ajaks on riik pankrotiäärele niigi juba aetud.