Lääne-Nigulas tuleb neli kogukonnakogu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Risti kogukonnakogu. Foto: Sven Köster
Risti kogukonnakogu. Foto: Sven Köster

Lääne-Nigula vallas on kavas moodustada neli kogukonnakogu. Üks neist, Risti piirkonna kogukonnakogu, juba tegutseb. Veebruaris luuakse ka Taebla kogukonnakogu, loomisel on kogukonnakogud Paliveres ja Oru piirkonnas. Kullamaa, Martna, Noarootsi ja Nõva osavallas moodustati osavallakogud juba pärast kohalikke valimisi.

Esmaspäeval, 28. jaanuaril valis esimest korda kogunenud Risti piirkonna kogukonnakogu oma esimeheks Lääne-Nigula volikogu esimehe Neeme Suure.

Kohal olid kõik üheksa kogukonnakogu liiget, lisaks veel kutsutuid Jaaknast, Kukest ja Ristilt. “Kutse läheb päris laiale rigile ja huvilised on oodatud, peame oma koosolekuid avalikult,” selgitas Suur.

Risti kogukonnakoguga saavad liituda ka Rehemäe ja Kuke küla, kui nad on omale külavanemad valinud.

“Kuijõel palusime eraldi määrata külaseltsi esindaja, sest nende külavanem Elvo Leppmaa on kogukonnakogu liige volikogu liikmena,” selgitas Suur. “Ja me ostsustasime, et me ei dulbeeri funktsioone, et kui inimene on volikogu liikmena kogukonnakogu liige, sellisel juhul määrab külaselts kogusse ka oma esindaja.”

Risti kogukonnakogu esimeheks valiti ühehäälselt Neeme Suur ja aseesimeheks Sven Köster.

Esimese koosoleku päevakorras oli valla 2019. aasta eelarve ja Risti piirkonna positsioon selles.

2019. aastal on Ristil oodata investeeringuid lasteaia põranda soojustamisse, jalgpalliväljak saab uue valgustuse.

Arutleti ka Risti hooldekodu tegevuse üle. Peeti nõu, millised on võimalused hooldekodu tegevuse laiendamiseks.

Toimus ka kaasava eelarve arutelu. Ettepanekuid kaasavaks eelarveks saab esitada iga vallakodanik.

Kogukonnakogu liikmed pakkusid ka ise ideid: pakuti avaliku WC rajamist Risti bussijaama juurde, Risti pargi korrastamist, Piirsalu tänavavalguste täiendamist jms.

Koosolekul räägiti veel Risti raudteejaama haldamisest, Piirsalu raamatulaenutuspunktist, liiklusohutuse tõstmisest asulates ja maanteedel, kultuuri -ja sporditöö ja arendustöö korraldamisest piirkonnas,
vastlapäeva korraldamisest ja paljudest teistest päevakajalistest küsimustest.

“Lahendamist vajavaid probleeme on palju,” nentis Suur. Ristil paiknevate valla asutuste käekäik ning elanikele vajalike teenuste korraldamine Risti piirkonnas saab olema kogukonnakogu erilise tähelepanu alla.

Lepiti kokku kogukonnakogu töögraafik ja tööplaan. Kogukonnakogu kavatseb koguneda kuus korda aastas, järgmine kord tullakse kokku märtsi alguses.

Kogukonnakogusid lisandub

“Osad külad, kes ei ole veel kas moodustanud külaseltsi või valinud külavanemat, nemad on teadlikud sellest, mida nad tegema peaksid, et nad saaksid kogukonnakogus esindatud,” ütlers Suur.

Risti järel on teiseks piirkonnaks, kus luuakse kogukonnakogu Taebla. Taebla kogukonnakogu esimene koosolek peetakse esmaspäeval, 11. veebruaril Võntküla seltsimajas.

“Oru tegeleb oma kogukonnakogu moodustamisega, seal on kokku kutsutud külade koosolek,” teadis Suur rääkida. “Ja ka Palivere on aktiivselt liitumas selle protsessiga. On küsitud nõu, selgitust ja juhendust. Nad on algatusgrupi kokku võtnud, leppinud kokku, kes hakkab eest vedama ja ka Palivere saab kogukonnakogu moodustatud.”

Kogukonnakogu on piirkonna esindusorgan. “Volikogu võib langetada otsuseid, mis on inimestele kohustuslikud, kogukonnakogu seda teha ei saa, kogukonnakogu on eelkõige nõuandev organ,” selgitas Suur.

21. oktoobril 2017 moodustus Kullamaa valla, Lääne-Nigula valla, Martna valla, Noarootsi valla ja Nõva valla ühinemisel uus omavalitsusüksus Lääne-Nigula vald. Endise Kullamaa valla, Nõva valla, Noarootsi valla ja Martna valla territooriumil on piirkonna elanike esinduskoguks osavallakogu. Endise Lääne-Nigula valla territooriumil on piirkonna elanike esindamine jagatud nelja kogukonnakogu vahel.

Kogukonnakogud Lääne-Nigula vallas

  • Risti kogukonnakogu moodustavad Risti alevik ning Kuijõe, Piirsalu, Rõuma, Kuke, Jaakna ja Rehemäe küla;
  • Palivere kogukonnakogu moodustavad Palivere alevik ning Allikmaa, Luigu ja Vidruka küla;
  • Taebla kogukonnakogu moodustavad Taebla alevik ning Kadarbiku, Pälli, Tagavere, Koela, Kirimäe, Nihka, Leediküla, Kedre, Turvalepa, Võntküla, Nigula ja Väänla küla;
  • Oru kogukonnakogu moodustavad Linnamäe küla, Auaste küla, Oru küla, Saunja küla, Kärbla küla, Salajõe küla, Ingküla, Vedra küla, Niibi küla, Soolu küla, Mõisaküla, Keedika küla, Seljaküla, Uugla küla ja Jalukse küla.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
5 aastat tagasi

Edu Teile.

Kas
5 aastat tagasi

kogukonnakogusse kuulub ka vallavanem, või on lihtsalt üks suur kõrv ja püüab probleemid kustutada eos.

Jyri
5 aastat tagasi

Kogukonnakogu peaks rõhku panema kaupluse juures olevale sopasele teeäärele, ehk nüüd saab asi korda, siiani ei tahtnud Neeme Suur sellest kuuldagi.

Jaan
5 aastat tagasi

Kui sinna ametnikke ei hakata palkama, siis on ju külaklubid väga positiivne koht kus elanikud saavad hea mõttega kaasa lüüa

niipalju
5 aastat tagasi

niipalju siis valdade liitmisest

mihkel
5 aastat tagasi
Reply to  niipalju

Vald on ühest otsast teise pea 100km, mis enne oli lähedal, see on nüüd päris kaugel. Inimesel on nüüd võimalus anda oma sisend kogukonnakogule ja kui see on hea, siis aitab kogukonnakogu selle viia ka suurde valda, mille koosseisus on pea 120 küla, ükshaaval kellegi ideed vallavalitsusse ei jõua. See on poolik lahendus, kuid siiski parem, kui mitte midagi.