Karilaid: EKRE programm eelistab jõukaid

BNS

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid leidis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) laupäeval avaldatud programmi kommenteerides, et erakond soovib jätta enam raha kätte jõukamatele ning lõhkuda solidaarset sotsiaalsüsteemi.

„Käibemaksu alandamine annab suurima kokkuhoiu sellele, kes jõuab osta rohkem ja paremaid asju ehk kelle toidukorv on kallim. Teisalt ei pruugi käibemaksu alandamine poehinnale mõju avaldada – ettevõtja riisub koore, kuid riigieelarve väheneb märgatavalt,” tõi Karilaid välja, lisades, et alanud aastal moodustab enam kui 11-miljardilisest eelarvest prognoositavalt 2,5 miljardit just käibemaks.

EKRE planeeritavad maksulangetused jätaksid Karilaiu sõnul niisiis rohkem raha kätte just jõukamale kihile ühiskonnast ega pruugi tarbijani jõudagi. Maksulangetustega näitab EKRE seega enda ultraliberaalset nägu, mis meenutab talle 90-ndate Reformierakonda. Samuti lõhub EKRE Karilaiu sõnul solidaarset sotsiaalsüsteemi.

„Maksulangetused peavad olema eesmärgipärased, elavdama majandust ja aitama abivajajaid. On selge, et maksude lauslangetamise korral pole võimalik tõsta pensione, vähendada ravijärjekordi või maksta päästjatele-politseinikele väärilist palka,” rõhutas Karilaid – EKRE nägemuses tuleb aga igaühel ise hakkama saada ning riigi toetused vähenevad või kaovad täiesti.

Karilaid lisas, et EKRE ja Reformierakond võitlevad paljuski samade valijate eest ning samade tehnikatega.

„Mõlemal on minevikuihalus – üks pakub minevikulahendusi ja teine igatseb taga minevikku, kus rohi oli rohelisem ja taevas sinisem, sest oldi veel võimul,” leidis Karilaid.

Ta toonitas, et Keskerakond peatas Taavi Rõivase valitsuse planeeritud diisliaktsiisi ja soovib kütuseaktsiisi veelgi langetada, alkoholiaktsiisi osas aga kehtiks maksurahu.

„Keskerakonna valimisplatvormi esitletakse 12. jaanuaril ning võib kindel olla, et räägime sellest, mida saab ka päriselt ellu viia ning rõhume sidusamale ja tugevamale ühiskonnale, kus sissetulekute käärid väheneksid, mitte ei suurene,” märkis Karilaid.

Ta rõhutas ka, et EKRE ja Reformierakond eksitavad valijaid lubades sadade miljonite eurode tagasitoomist Lätist, sest sellised summad ei ole naaberriiki läinud.

„Alates 2013. aastast on alkoholiaktsiisi laekunud igal aastal üle 200 miljoni euro riigieelarvesse. Jutt, et sajad miljonit on viidud Lätti, on EKRE ja Reformierakonna koostöös sündinud poliitretoorika, mille valed saab igaüks üle kontrollida,” ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lapsevanem
4 aastat tagasi

Kevadel lõpetavad algkooli kuuendate klasside õpilased, kellele Jaanus käis esimese koolikella puhul mõned aastad tagasi kõnet pidamas. Meest sõnast, härga sarvest. Ootame ka lõpuaktusele esinema koos kokkuvõttega lubatu ja tehtu kohta:)

valija
4 aastat tagasi

Oi Karilaid, oi Karilaid, millal saab ükskord sinust ka inimene, kes hoomab, mis meie riigis toimub? Sa oled ikka veel oma mängudega liivakastis ja muudkui nutad EKRE kombel – kõik teevad valesti, kõik süüdi, aga sina teed kõike õigesti. Lõpeta vähemalt enne valimisi see hala ära ja räägi asjadest õigete nimedega. Mida sa muudkui kiikad üleaedsete liivakasti, kas tõesti ei ole sa juba aastatega targemaks saanud. Mina küll sinusugusele häält anda ei kavatse!

Влади́мир Влади́мирович
4 aastat tagasi

Karilaid on meie oma mees. Ärge seltsimehe kallal õiendage. Ta oskab lubada veel rohkem kui EKRE. Kuluaarides räägitakse, et karilaid ehitab Kiltsi kosmodroomi ja esimesed lendurid pidid olema kiilakas mees ja koer. Metsa tänav oleks ammu korda tehtud aga näed reformierakond käkkis ära.

Nah
4 aastat tagasi

Jaanus lõpeta om valetamine ja sitaga loopimine, vaata peeglisse, kas tunned seda meest?

Tiit
4 aastat tagasi

Ei Ekret iial vali ma ja kel aru peas, need ei vali
Ekret ka.

EKRE
4 aastat tagasi

Et hakkame siis Kreekat tegema kui EKRE valimised võidaks,õnneks seda ei juhtu.

tomm
4 aastat tagasi
Reply to  EKRE

Kas taristuinvesteeringuteks laenu võtmine on Kreeka tegemine?

Kodanik
4 aastat tagasi

Karilaidu häirib kõige enam ilmselt see, et EKRE ebareaalseid populistlikke lubadusi ületrumbata on keeruline siis vb saaks juba ka KE valija aru, et lubatakse utoopiat. Karilaid mitmeid kohalikke valimisi järjest oled sa Haapsalus lubanud remontida Metsa tn???

kodanik 2
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

See küll Karilaiule probleem pole. Kohe lubatakse uut turgu, muusikakoolile uusi ruume, kooli remonti ja mida iganes veel. Metsa tänavast ma ei räägigi, seda lubati juba enne Karilaidu.

vaidlen vastu
4 aastat tagasi

Kui Lätis alandati puuviljade (ma kahjuks ei mäleta, kuidas see sõnastus oli) käibemksu, langesid puuviljade hinnad kolinaga. Banaani kilo maksis 47 senti. Meil samalajal oli banaani kilo üle 1 euro. Otsene mõju! Muidugi eks kaupmehe kasumisoovist oleneb, kui palju reaalselt hinda langetatakse aga midagi ikka.

tomm
4 aastat tagasi
Reply to  vaidlen vastu

Toiduainete jaekaubanduses on konkurents tihe ja aina tihedamaks läheb. Konkurent Lidl on ka turule tulemas. Ebareaalne, et kaupmees saaks langetatud käibemaksust hindade alandamise asemel enda marginaali tõsta.

dEKREet
4 aastat tagasi

EKRE ju püüabki lihtsameelsete hääli. Iga vähegi arukas inimene mõistab, kui vasturääkivad ja utoopilised need lubadused on.

võimuahnurite võimlemispidu
4 aastat tagasi
Reply to  dEKREet

Iga asjaga on nii, et miskit tagasi muutes/pöörates ei saa kunagi endist olukorda. Nii on ka maksudega. Ei tasugi loota, et maksualnadustega taastame endise hinnataseme, lihtsalt ei usu! Valimislubadusi pole võimalik uskudagi, huumoriga võttes saab asjast üle, muidu ajab vihale.

2. kodanik
4 aastat tagasi

Kui inimene väidab, et tänu piirikaubandusele ei viida tohutul hulgal raha välja, siis peab ta olema ikka väga suure pimedusega löödud. Jutt ei käi ju ainult aktsiisidest, vaid füüsilisest rahast, mis viiakse riigist välja. Pluss veel see, mis soomlased enne meile sisse tõid, aga nüüd enam mitte. See ongi poliitretoorika, kui sajatad Reformierakonda ja EKRE-t, aga enda plaanidest ei räägi. Oota oma 12. kuupäev ära, kui sinu maailma parimad plaanid ilmavalgust näevad ja võrdle.

dEKREet
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ei õigusta Keskerakonda, iga valitsus teeb vigu, kuid see, millega EKRE välja tuli, on ikka täielik absurd – EL-st väljaastumine, 1 mld $ sõjalise abi küsimine USA-lt, poliitikutele kohtute üle kontrolli andmine ning muidugi mis eriti absurdne – samaaegne maksude alandamine ja toetuste-palkade tõstmine.
Varsti oleksime samas pundis P-Korea ja Venetsueelaga…

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  dEKREet

Ei ole mina veel juhtunud lugema, kus EKRE imperatiivses vormis nõuab EL-ist välja astumist. On tugev kriitika EL-i praeguse poliitika vastu ja hoiatamine, et peaksime olema valmis selle monstrumi lagunemiseks. Miljard abi küsida ameeriklastelt nelja aasta perspektiivis on ikka peenraha, arvestades seda, kui palju nad igal aastal seda abi mööda maailma laiali jagavad. Ei oska kommenteerida poliitikute võimu kehtestamist kohtute üle, aga olukord, kus kohtud jõuliselt tegelevad kaudselt seadusloomega on ikka täielikult absurdne olukord ja taevale tänu, et keegi on võtnud vaevaks sellele tähelepanu juhtida. Maksude alandamisega on ennegi saavutatud majanduses positiivseid arenguid. Kasvõi Reagani aegne USA, mis ei ole… Loe rohkem »

valija
4 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Jaanus räägib ainult sellest, mis talle meeldib ja erakonnale kasulik. Tõde sellest jutust eriti otsida ei tasu 🙂