Lugeja küsib, konsultant vastab: kuidas tagada päkapikkude töö ohutus?

Lääne Elu

info@le.ee

Lugeja küsib: Asusin tööle päkapikuna, aga ma ei ole kindel, et mu töö on ohutu, sest me peame kõndima mööda pimedaid tube, et leida üles kuusk, mille alla pakid panna. Pahatihti on põrandal ka mänguasju vedelema jäetud ja ma ühe korra olen juba kukkunud ja saanud haiget. Mida peaks jõuluvana tegema, et päkapikkude töö oleks ohutu?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Nagu enne iga töö tegemist tuleb ka päkapikkude töö ohutus läbi mõelda. See tähendab, et tuleb leida üles ohukohad ja teha kõik, et neid ohte vältida.

Näiteks saab võtta kasutusele väikesed taskulambid või pealambid, et päkapikud saaksid pimedates ruumides ohutumalt liikuda. Kutsume üles kõiki lapsevanemaid selgitama oma lastele, et vedelema jäetud mänguasjad võivad põhjustada päkapikkudele tõsiseid tervisekahjutusi. Kui päkapikk murrab jalaluu, võib tööprotsess peatuda ning pakke pole võimalik õigel ajal kõikide lasteni toimetada. Oleme varasematel aastatel saanud ka vihjeid, et sussi sisse on paigaldatud hiirelõkse, et päkapikku kinni püüda. See on täiesti lubamatu.

Hoolimata tuhandekordistunud töömahust jõulude ajal tuleb tähelepanu pöörata ka puhkepauside pidamisele. Lühikesed puhkepausid aitavad puhata ja taastuda nii, et päkapikk enne pühade lõppu ülekoormusest kokku ei kukuks.

Samuti tuleb tähelepanu pöörata kõrgustes töötamisele. Kui päkapiku ülesanne sõltuvalt hoonest on siseneda akna või korstna kaudu, tuleb meeles pidada, et aknalauad ja katused võivad lume tõttu olla libedad.  Kõrgelt kukkumine on reeglina paraku raskete tagajärgedega.

Kuna päkapiku põhiülesanne on kingitused lastele kätte toimetada, siis ei saa tema tööle mõeldes üle ega ümber raskuste käsitsi teisaldamisest. Kuigi pakid tuuakse kodude juurde saaniga, peab päkapikk nad tuppa viima. Hea tava on pakkida kottidesse vähem kingitusi, et kotte kergem tõsta oleks. Saan tuleks parkida võimalikult ukse ligidale, et kingikotti ei tuleks kanda pikka maad.

Tööinspektsioon soovib ohutuid ja rahulikke pühi!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments