Ministeerium: riik jätkab erivajadustega laste koolide pidamist

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu Viigi kool. Arvo Tarmula

Haridusministeerium teatas täna kell 13.11, et riik jätkab erivajadustega laste koolide pidamist. „Viimastel päevadel on palju muret tekitanud Haapsalu Viigi kooli tulevik. Haridus- ja teadusministeerium kinnitab, et Haapsalu Viigi kool jääb edasi riigikooliks,” teatab ministeerium. “Eestis on selõppeaastal kokku 39 erivajadusega lastele suunatud kooli. Neist riigi pidamisel on 18 erikooli, 14 erikooli on kohalike omavalitsuste pidamisel, samuti on seitse eraerikooli. Kümne aastaga on õpilaste ja koolide arv kahanenud, mis on seotud eelkõige sellega, et omavalitsuste võimekus õpilasi kodulähedasse kooli kaasata on kasvanud ja vanemate teadlikkus kaasavast haridusest on tõusnud. Alates 1. veebruarist 2018 on vastutus erivajadustega õpilastele õppevõimaluste tagamise eest eelkõige kohalikul omavalitsusel. Pikemas vaates tähendab see, et omavalitsuse roll suureneb – igal õpilasel peab olema õigus saada võimetekohanee haridus kodulähedases koolis.

Riik on valmis riigikoole üle andma, kui omavalitsus avaldab ise soovi kooli pidamine üle võtta, et muuta ülevõetav kool piirkonna koolivõrgu lahutamatuks ja seostatud osaks. Riik annab enda koolid ja nende taristu üle kohalikele omavalitsustele pidamiseks vaid kohalike omavalitsuste vastava soovi korral ja eelnevalt kokku lepitud tingimustel. Riik ei sulge ühtegi seni tema poolt peetavat kooli, v.a juhul kui kooli ei asu enam õpilasi õppima.

Mitte ühtegi kooli ei anta kohalikule omavalitsusele üle enne, kui ministeeriumil on täielik veendumus, et võimalik uus pidaja oskab hinnata asutuses välja arendatud oskusteavet ja suudab seda senisest paremini kogu piirkonna heaks rakendada.

Seega kinnitab Haridus- ja teadusministeerium, et Haapsalu Viigi kooli ei ähvarda sulgemine. Haridus-ja teadusministeerium teab Viigi kooli väärtust ja meil ei ole mitte mingisugust plaani kooli tegevust lõpetada.

Haapsalu linnaga läbirääkimisi kooli pidamise üleandmiseks ei toimu, Haapsalu ei ole kooli pidamisest praegu huvitatud. See tähendab, et kool jätkab riigikoolina.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Reino
5 aastat tagasi

Haridus- ja Teadusministeeriumist.

lugeja
5 aastat tagasi

Ja kust selline kooli sulgemise jutt siis üldse alguse sai?

juss
5 aastat tagasi

Aga kui valimised oleks kahe aasta pärast?

jussile
5 aastat tagasi
Reply to  juss

siis ilmselt kool suletaks, hea on et valimised on nii lähedal

kahju küll
5 aastat tagasi
Reply to  juss

kui midagi on hukule määratud, siis nii ka läheb. Valimiste ette lihtsalt varjatakse, ei julgeta välja öelda.

Valdo
5 aastat tagasi

Parim uudis, mis olla võib. Ilusaid jõule Haapsalu inimestele.

Rõõm
5 aastat tagasi

on suur. Siinkohal saan aru, et õiglase asja nimel tasub võidelda.
Ilus jõulukink kooliperele ja paljudesse kodudesse.
Jaksu edaspidiseks.

Kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Rõõm

Mis jõulukink? Ajakirjandus avaldas külajutu, mis tõelegi ei vastanud.
Ei tasu kõiki uudiseid uskuda.

Mina
5 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Ajakirjandus ei avaldanud külajuttu. See oht on olnud juba aastaid – pigem veider, et see teema alles nüüd üles võeti. Oleksid Lääne Elu ajakirjanikud tasemel, siis oleks juba 2017 suvel küsitud ministeeriumist, et kuidas on võimalik, et Viigi kooli direktoriks määrati inimene, kes on varem 2 kooli põhja lasknud? Mõelge, palju on Eesti kooli ajaloos neid direktoreid, kes peale kahe kooli põhja laskmist, oleks saanud veel kolmanda võimaluse. Vastus: NULL. Siit mõelge edasi.

Koolide
5 aastat tagasi
Reply to  Mina

pöhjalaskmine on riiklik tellimus. Valdade etteotsa valitakse ka inimesed kes koole kinni panevad .