Galerii: vilistlaspidu algas raamatuesitlusega

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 44
Raamatu koostaja Kalle Lõuna. Fotod Arvo Tarmula

Haapsalu eestikeelse gümnaasiumihariduse 100. aastapäeva tähistamise avalöögiks oli täna raamatuesitlus ja Andres Ammase fondi väljakuulutamine Läänemaa ühisgümnaasiumis.

Vast ilmunud raamatu „Lend” on koostaja Kalle Lõuna sõnul ühelt poolt järg varasematele kooli juubeliteks ilmunud raamatutele „Kajakalend”, teisalt on sinna lisatud uusi fakte ja lugusid ning Haapsalu I keskkooli ja Haapsalu gümnaasiumi kõrval on raamatusse jõudnud ka Wiedemanni gümnaasiumi lugusid. „See on saja aasta hariduse lugu,” ütles Lõuna.

„Lend” pole puhas ajalooraamat, vaid lugude raamat, kus ajalooliste ülevaadete kõrval on ära toodud ka mälestusi kooliajast.

Raamatuesitlusel lugesid katkendeid raamatust – olgu siis kunagise õpetaja või vilistlaste mälestusi – praegused LÜG õpetajad. “Läbi tosina mälupildi tuletab see meelde sadat aastat,” kirjeldas Lõuna. Elevust tekitas, kui mõni vilistlastest ise samal ajal saalis oli.

Raamatuesitluse järel kuulutati täna välja ka vastloodud Andres Ammase fond. Haapsalu I keskkooli lõpetanud, hiljem seal muusikat õpetanud ja kooli juhatanud Andres Ammas lahkus meie hulgast ootamatult tänavu kevadel.

Ammas polnud pelgalt koolimees, vaid ka ajakirjanik, dirigent ja poliitik, kelle tegevusest suur osa oli pühendatud Haapsalule ja Läänemaale. Nüüd on 27 tema lähedast sõpra ja kaasvõitlejat Ammase mälestuseks ning Haapsalu ja Läänemaa heaks pühendunud inimeste tunnustamiseks asutada Rahvuskultuuri fondi alafondina Andres Ammase fondi.

Fond hakkab välja andma kahte stipendiumi. Neist üks on mõeldud Haapsalu ja Läänemaa heaks oma aega pühendanud inimesele, kelle jaoks ei ole esikohal isiklik kasu, vaid südamest tulev soov elu Haapsalus ja Läänemaal edasi viia. Teine stipendium on aga mõeldud samasugusele raamatumaailma süvenenud väikesele lugejale, nagu oli seda Andres Ammas.

Kohaletulnud said täna külastada ka kooli muuseumi. Ainulaadne oli võimalus seal näha kooli märkide kollektsiooni, mille oli ürituseks laenanud erakollektsionäär.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments