Läänemaa talunikud avavad oma poe

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Jelen Jostmann hakkab OTTi talupoes omatehtud pelmeene müüma. Foto: Urmas Lauri
Jelena Jostmann hakkab OTTi talupoes omatehtud pelmeene müüma. Foto: Urmas Lauri

OTTi talupood avab uksed Haapsalu turuhoones ja hakkab lahti olema neli päeva nädalas.

Eile käis OTTi (toiduvõrgustiku Otse Tootjalt Tarbijale) talupoes kibe töö – poe möbleerimine oli täies hoos. Pood avab uksed ülehomme kell kümme hommikul. „Sisustame ise. Kes toob külmkapi, kes riiulid,” ütles Läänemaa OTTi eestvedaja, Tammejuure kanepitalu perenaine Karin Tiit.

Osa riiuleid oli eile juba paigaldatud, osa veel tulekul. Eile jõudsid kohale ka sildid – poe silt ja talude sildid. „Iga talu saab oma riiuli, nii et ostja näeks, kelle kaupa ta valib,” ütles Tiit. Kaupa hakatakse riiulitele panema täna. Müüma hakkavad talunikud ise. „See kogemus on ju kõikidel olemas,” ütles Tiit. Ülehomme on leti taga Tiit ja Haeskas asuva Tänava talu perenaine Helina Maripuu.

Tammejuure talu müüb peale harjunud kauba oma kõige uuemaid tooteid – rüpsiõli tšilliga ja kanepiõli küüslauguga, rukkimannat ja hernejahu. Tänava talu pakub siirupit, hoidiseid ja sinepit. „Sielisiirup on oma aia sirelipõõsa õitest,” ütles Maripuu. Sinepi tegemisel kasutab Maripuu tooreid tikreid, millele lisab köögivilju ja muid marju – kõrvitsat, sõstraid, arooniaid jm.

„Loodetavasti elavdab talupood ka turul kauplemist, sest toob kohale rohkem ostjaid,” ütles Maripuu. Kui neljapäevane OTTi taluturg maha arvata, valitseb Haapsalu turul vaikelu.

Läänemaa OTTi liikmeid on 15 ja oma poe avamisest on nad unistanud kaks aastat. Just siis hakkasid talunikud puudust tundma päris oma müügipinnast, eeskätt sellepärast, et oleks kindel koht, kust saaksid kauba kätte kohalikud söögikohad. „Muidu talunikud müüvad kes kus ja eri ajal, aga oli vaja kohta, kuhu saaks kauba koondada,” ütles Tiit. Kohalikku toidukaupa ostavad neilt näiteks Kärme Küülik ja Beguta taimetoidukohvik ning Blu Holm Haapsalus ja Dirhami kalakohvik.

Ka linnarahval on ülehomsest võimalik värsket läänemaist toitu osta sagedamini kui seni – neli päeva nädalas. Senini on OTTi talunikud müünud oma kraami Haapsalu turul neljapäeviti ja sedagi vaid paari tunni jooksul. Neljapäevane turg jääb harjunud ajal alles. Pood aga hakkab lahti olema neli päeva nädalas – teisipäeviti, kolmapäeviti, reedeti ja laupäeviti kella 11st hommikul 18ni õhtul.

OTTi taluoes on pinda 28 m² ja ruumid remontis ning andis Läänemaa OTTile kasutada Haapsalu linn. Ülehomme on talupood lahti kolm tundi – kümnest hommikul üheni päeval. Samal ajal on õues suur taluturg, kus müüvad oma kaupa Läänemaa OTTi liikmed, peale selle ka talunikud, kes pole võrgustikuga liitunud. Päeva juhib Emil Rutiku.

„Õueturul on kindlasti rikkalikum valik kui poes ja nii see ka jääb,” ütles Tiit. Poevalikki pole aga kesine – juur- ja köögiviljad, piima- ja lihatooted, tšeburekid, pelmeenid ja vareenikud, soe leib. „Sooja leiba hakkame müüma mitu korda nädalas,” ütles Tiit. Jõulukinke soovitas Tiit esimesena tulla otsima just OTTi talupoest. „Meil on mett ja jahu, õli ja hoidiseid – igasugust huvitavat kohalikku kraami, mida mujalt ei saa,” ütles Tiit. Kevadet lubas Tiit alustada salati ja muu värske kraamiga. „Pingutame, et hakata seda pakkuma võimalikult vara,” ütles ta.

Edaspidi on OTTi poest võimalik endale kaupa ka ette tellida. „Näiteks tahad viis kilo salatit või kümme kilo kurki ja see tuuakse kokkulepitud ajaks kohale,” ütles Tiit.

Viis aastat tagasi alustanud Läänemaa OTT müüs esialgu talukaupa Haapsalus Ehte tänaval ja Rannarootsi Selveri ees, siis Haapsalu vana teenindusmaja ees, seejärel platsil veetornist üle tee. Viimased poolteist aastat on OTT tegutsenud Haapsalu turul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
müüks
5 aastat tagasi

ehtsat maakaevu vett 200 eur pang, millele on lisatud igasugu sitikaid ja satikaid

Tont
5 aastat tagasi

See on tòesti hea uudis. Edu ! Aga kas sealt samakat ka saab ? 🍻

TipTop
5 aastat tagasi

Pelmeenid (väike pakk) 11EUR !?

kas tasub?
5 aastat tagasi
Reply to  TipTop

Kui nii, siis koht, kus end surnuks maksta.

vanaema
5 aastat tagasi

no peab kindlasti laup. kohale minema, juba kasvõi sellepärast ,et näha kui hästi on asi õnnestunud ja ehk midagi ka osta õnnestub. Ise tahaks edaspidi pakkuda talus toodetud naturaalset õunamahla 1.50 eur. liiter

kodanik
5 aastat tagasi

äge!