Haapsalu piiskopilinnuse kunstikonkursi võitis ideekavand nimega „Kaja”

Piiskopilinnuse kunstikonkursi võidutöö „Kaja”.
Piiskopilinnuse kunstikonkursi võidutöö „Kaja”.

Haapsalu piiskopilinnuse kunstikonkursile esitatud kolmeteistkümne töö seast valis žürii välja võidutöö.

Esimese koha pälvis Tuum Disain OÜ-st Bruno Lillemetsa ideekavand märgusõnaga „Kaja”, teine koht omistati ideekavandile märgusõnaga „Keeris“, mille autorid on Ljudmilla Georgijeva, Tiia Vahula osaühingust UnSeen.  Kolmanda koha vääriliseks hinnati ideekavand märgusõnaga „Cool“, mille autorid on Jaak Arro, Eerik Kõuts osaühingust Eppmaria OÜ.

Žürii hinnangul pakub võidutöö kujund vaatajale vaheldust, paistes sõltuvalt vaatenurgast kas äratuntav või abstraktne. Valitud motiiv viib mõtted tagasi rüütlikultuurile, mille elavaks tunnistajaks uuenenud linnus olema saab. Kui vaadata teost nurga alt, kus ta paistab abstraktsena, jääb mulje õhulisest ja poeetilisest joontekimbust, mis pakub kontrasti linnuse sisehoovi mastaapsusega. Pakutud lahenduses on heas tasakaalus idee ja vormi suurus arvestades linnusehoovi proportsioone. Teos avaldab mõju oma kohalolekuga, samas ei domineeri väike-linnuse üle. Mõõtmetelt on suur, kuid mahuliselt õhuline. Samuti on teose kohaspetsiifilisus ambivalentne – hobusepea justkui joob kaevust, kuid ei viita otseselt veele. Teos jätab ruumi fantaasiale ja tõlgendusele.
Haapsalu piiskopilinnuse kunstikonkursi eesmärgiks oli leida sobivaim ideelahendus mahulise installatsiooni rajamiseks pealinnuse sisehoovis paiknevale kaevule. Otsiti kunstiteost, mis oleks kaasaegse vormikeelega ning harmoneeruks ümbritseva arhitektuuriga, kuid samas eristuks selgesti kompleksist.

Žürii koosseisu kuulusid Elis Saareväli Eesti Kunstnike Liidust, Maarin Ektermann Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingust, Kalli Pets Muinsuskaitseametist, Margit Aule Eesti Arhitektide Liidust ning Kaire Tooming Sihtasutusest Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid.

Kunstiteose tellimise konkurss viiakse läbi kooskõlas kunstiteoste tellimise seadusega. Kunstiteoste kogumaksumus on 37 000 eurot, mis sisaldab ka autorihonorari. Maksumusele lisandub käibemaks vastavalt kehtivatele õigusaktidele.

Plaani kohaselt peab kunstiteos olema teostatud ning paigaldatud pealinnuse hoovi 15. maiks.

Konkursil osalenud tööd on kõigile vaatamiseks kuni 14. detsembrini üleval Haapsalu kultuurikeskuses. Võitjate autasustamine toimub esmaspäeval, 3. detsembril kell 15.00 Haapsalu Kultuurikeskuses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi
5 aastat tagasi

Ideel polegi viga, aga arvestades kui palju neid traadist hobuseid maailmas tehtud on, siis mingigi arvestatav vormikeel võiks skulptuuril olla.

Kreek Jüri!
5 aastat tagasi

Projekt tundub huvitav, ka linnusemüüre näeb üleval teiselt tasandilt! minule meeldib!

Vaatleja
5 aastat tagasi

Nutikas töö, kuna soodne teostada.