Ratas: kellakeeramine jätkub kuni 2021. aastani

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kellakeeramine suve- ja talveajale jätkub kuni 2021. aasta kevadeni, kuna varem ei jõua Euroopa Liidu riigid selle lõpetamise detailides kokkuleppele, ütles peaminister Jüri Ratas.

“Eesti toetab kindlasti kellakeeramise lõpetamist ning loodetavasti saab see teoks 2021. aasta kevadel. Varem ei jõua Euroopa Liidu liikmesriigid oma läbirääkimiste ja ettevalmistustega lihtsalt valmis,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias.

Peaminister rääkis kolmapäeval riigikogu infotunnis, et ehkki Euroopa Komisjon tegi ettepanek lõpetada juba alates 1. aprillist 2019 Euroopa Liidu õiguses sätestatud kohustus keerata kaks korda aastas kella, siis riigid peavad ajaraami liiga lühikeseks. Ratase sõnul toetas valitsus EL-i eesistujariigi Austria kompromissettepanekut lõpetatada kellakeeramine 1. aprillist 2021. Samas ei teinud valitsus oma 1. novembri kabinetinõupidamisel otsust, kas Eesti peaks jääma püsivalt suve- või talveajale.

“Meil tuleb /—/ valida, millisesse ajavööndisse Eesti jääb ning jälgida ka seda, kummale poole kalduvad meie lähinaabrid,” kirjutas Ratas sotsiaalmeedias.

Eesti valiku teeb keeruliseks, et põhjanaaber Soome eelistab talveaega, lõunanaabrid Läti ja Leedu aga suveajale jäämist.

Peaminister viitas, et valitsus toetub oma otsuses spetsialistide hinnangutele, huvigruppide ja ühenduste ning tavakodanike arvamusele. Samuti on oluliseks sisendiks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud inimeste hoiakuid selgitava küsitluse tulemused, mis peaks selguma detsembris.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
manny
4 aastat tagasi

suveaeg .

Krista
5 aastat tagasi

Selgrootu Eesti. Kits kahe heinakuhja (Soome-Läti) vahel.
Praegu on 8 tundi valget aega. See esimene kolmandik päevast langeb meie ühiskondlikus rütmis tööajale. Istume ruumides nii lapsed kui täiskasvanud. Omatarbe tunnid jäävad pimedasse ja lükkuvad öötunditele (öötunnid vööndiajas 21-03). Kellakeeramisega nihutame oma suhet päikeseajaga. Suveaja jätkumise korral hommikul tunnike pimedamas päeva alustades saame veel valges koju jalutada ja talv ei tundugi nii pime. Päikesevalgus on see, mis meelolu loob. Lõpetame selle kolmekümneaastase eksperimendi öise eluviisiga ja jääme suveaega.

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Krista

Pane tähele, valitakse ikkagi see ümmargune(mõttetu) kooslus! Hästi veereb ju!

koolon
5 aastat tagasi
Reply to  Krista

Täiesti päri – ärkvelolekuaeg (ka tööst vaba aeg) saab valgem, kui jääme suveaega. Päikest on nii vähe meil, ärme põlga seda ära!