Omavalitsusjuhtide kiri Rene Tammistile: 48 internetiühendust Läänemaale – see on naeruväärne ja ebavõrdne kohtlemine

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann
Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Läänemaa omavalitsusjuhid saatsid läänlaste ebavõrdse kohtlemise tõttu ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammistile protestikirja, kuna riigi toel üle Eesti välja ehitatav ülikiiret internet jõuab Läänemaal vaid 48 majapidamiseni.

Kirjale on alla kirjutanud Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus, Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur ja Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Lääne Elu avaldab teksti muutmata kujul.

Pöördumine

Lääne-Nigula vald ja Haapsalu linn pöörduvad majandus- ja kommunikatsioonimisteeriumi poole seoses järgmise põlvkonna elektroonilise side juurdepääsuvõrgu passiivse lairibataristu rajamise toetusmeetmes edukaks tunnistatud AS Elektrilevi pakkumisega, mille kohaselt ehitatakse Läänemaal ühendus välja 48 majapidamises. Taotlusvoorule eelnenud perioodil koguti Lääne maakonnas 1937 sooviavaldust, millest tänase plaani järgi ehitatakse välja vaid 2%.

Haapsalu linn ja Lääne-Nigula vald leiavad, et selliselt ei vasta konkurss ja selle tulemus ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri 11.06.2018 määrusele nr 30 „Järgmise põlvkonna elektroonilise side juurdepääsuvõrgu passiivse lairibataristu rajamise toetusmeetme tingimused ja kord“ ning Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori poolt 22.06.2018 kinnitatud käskkirjale nr 1-2/18-035 “Passiivse lairibataristu rajamise toetusmeetme andmise konkursi läbiviimine“.

Määruse kohaselt on eesmärk aidata abikõlblikus sihtpiirkonnas kaasa järgmise põlvkonna elektroonilise side ja lairibataristu ehitamisele, mis võimaldab lõpptarbijal ülikiire lairibateenuse kasutamist (§ 2 lg 1). Abikõlblik sihtpiirkond määruse kontekstis on teiste hulgas ka Läänemaa, sh Lääne-Nigula vald ja Haapsalu linn (määruse lisa). Määruse § 7 lg 1 kohaselt tuleb passiivne lairibataristu rajada igas maakonnas. Parima pakkumise väljaselgitamisel tuleb võtta arvesse liitumisvõimaluste arvu, ühe juurdepääsupunkti toetuse suurust kui ka maakondade kaetuse võrdsemaks muutmist.

Lääne-Nigula vald ja Haapsalu linn leiavad, et vaid 48 majapidamisele ühenduse väljaehitamine Läänemaal ei ole mingil viisil sisuline maakonda taristu rajamine ning Läänemaa on pandud võrreldes teiste maakondadega selgelt ebavõrdsesse olukorda. TJA on jätnud tähelepanuta, et pakkumuses jäetaks üks maakond sisuliselt katmata ja pakkumine sellisel kujul on meetme mõtte naeruvääristamine. Riigi regionaalpoliitika tulemiks ei saa olla maakondade ebavõrdne kohtlemine ühe pakkuja suva- ja mugavusotsuste tõttu.

Pöördujad teevad ettepaneku lepingut sellistel tingimustel mitte sõlmida. Leiame, et Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium peab leidma ja rakendama meetmeid määruse mõttega kooskõlas oleva tulemuse saavutamiseks.

Jääme ootama tagasisidet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jokk
4 aastat tagasi

JOKK-skeemide meister Mikk on rahulolematu, kui keegi tal naha üle kõrvade tõmbab ja “JOKK” hüüab?

Volli, saarlane
5 aastat tagasi

Tegelikult ei pöördu omavalitsusjuhid Rene Tammisti poole. Käki keeras kokku järjekordselt Urvr Palo aga omavalitsusjuhid ei pöördu ka Riigikogu ahjualuse, vabandust – aknaaluse poole.
Pöördumine on ministeeriumi poole!

Selle nüansi tähtsus tuli välja kohtuasjast Leedo vs UrvePalo – peale ministrikohalt lahkumist ei vastuta inimene enam ministrina tehtu/lubatu/räägitu eest.

Juss
5 aastat tagasi

Tegelikult ei ole keegi süüdi, vaid osad inimesed on harjunud, et kõik veetakse kandikul ette.
Praegu on hea lihtsalt targutada.

kaupo
5 aastat tagasi

Kus see karilaid nüüd on, kui ükski kord võiks midagi läänemaa heaks ka teha

Mats
5 aastat tagasi

No nüüd ütleb ministri hr.,et miks te Tallinna ära ei tule!!!

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Ja mida Teie siis siin pensionäride pealinnas tahate ? Niikaua kui mina mäletan on Haapsalust alati edukamad Tallinna,Tartusse lahkunud ja viimase paarikümne aasta jooksul ka läände.
Need kes tänapäeval asemele tulevad,asemele saadetakse aga ei tea tihi internetist tuhkagi.

kuidas
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

juhid ees, nii ka tulemus taga. Tagasiside tuleb siis Haapsalu rongiga.