Teisipäeval pöörab ilm taas sügiseselt soojaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Karge esmaspäeva hommik. Foto: Arvo Tarmula

Kui viimased päevad pakkusid külmakraade, siis teisipäeval pöördub ilm taas sügiseselt soojaks. Lähipäevil läheb ilm järjest soojemaks ning paiguti kerkib õhutemperatuur 14 kraadini.

Öö esimesel poolel on vähese pilvisusega sajuta ilm. Pärast keskööd edela poolt pilvisus tiheneb ja vastu hommikut sajab Liivi lahe ümbruses vähest vihma. Puhub ida- ja kagutuul 7-12, puhanguti kuni 15, saartel ja rannikul 10-15, puhanguti kuni 23 m/s. Õhutemperatuur on viiest külmakraadist Kirde-Eestis kuni kolme soojakraadini saartel.

Päeval tuleb pilves selgimistega ilm. Saartel võib veidi vihma sadada. Puhub kagu- ja idatuul 7-12, puhanguti kuni 15, saartel ja rannikul 12-16, puhanguti kuni 25 m/s, õhtul veidi nõrgeneb. Sooja on 2-6 kraadi, saartel tõuseb õhutemperatuur kuni 9 kraadini.

Teisipäeval (30. oktoobril) eemaldub kõrgrõhuala Venemaale, sest üle Kesk-Euroopa suundub Põhjamere poole väga äge ja laia ulatusega madalrõhkkond ning laieneb servaga Läänemere kohale. Laialdane sajuala meile veel ei jõua, kuid nõrk vihm, sekka ka lörts on Lääne-Eestis võimalik. Kahe rõhuala pingelise vastasseisu tõttu puhub väga tugev ida- ja kagutuul, puhanguid on 15, rannikul kuni 25 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0..-5 °C, saarte rannikul kuni +3, päeval tõuseb +1..+5, saarte rannikul kuni +9 °C-ni.

Kolmapäeval (31. oktoobril) liigub madalrõhkkond Põhjamerelt edasi Norra merele ja selle idaserva mööda jõuab Läänemere ümbrusse soojust ja niiskust. Öösel liigub sajuvöönd üle Eesti, mis põhiliselt tuleb alla vihmana. Hommikul saartest alates sajupilved hõrenevad, Ida-Eestis püsib veel hommikupoolikul vihma võimalus. Tuul on öösel väga tugev ja puhub kagust, puhangud ulatuvad 15, rannikul 20 m/s, päeval pöördub lõunasse ja edelasse ning nõrgeneb tasapisi. Õhutemperatuur on öösel 2..7 °C, saartel paar kraadi enamgi, päeval tõuseb 8..13 °C-ni.

Neljapäeval (1. novembril) madalrõhkkond kaugeneb ja üle Eesti liigub kõrgrõhuhari. Ilm on sajuta. Tuul nõrgeneb ja puhub lõunakaarest. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval tõuseb 8..11 °C-ni.

Reedel (2. novembril) jõuab Oslo lähistele uus madalrõhkkond, päeval laieneb üle Läänemere ning toob sooja õhumassi. Öösel on üksikuid vihmasabinaid. Puhub mõõdukas kagutuul. Ennelõunal jõuab saartele vihmapilvede vöönd ja laieneb pärastlõunal mandrile ning sadu muutub tihedaks. Tuul puhub kagust ja lõunast ning on mõõdukas, õhtul algab edelatuule tugevnemine. Õhutemperatuur öösel 5..10, päeval 10..13 °C.

Laupäeval (3. novembril) liigub madalrõhkkond piki Skandinaaviat edasi põhja-kirde suunas ja selle servas tuleb meil siin-seal hoog vihma. Edelatuul paisub tugevaks. Õhutemperatuur öösel 4..8, päeval 8..12 °C.

Pühapäeval (4. novembril) jõuab Skandinaaviasse juba uus ja väga aktiivne madalrõhkkond ning laieneb üle Läänemere. Jätkub edelatuule jõuline tugevnemine, merel võivad puhangud üle 25 m/s tõusta. Vihma sajab enam põhjapoolsetes maakondades ja sajuhulk on tõenäoliselt võrdlemisi väike, Lõuna-Eesti võib sajuta jääda. Kiires edelavoolus liigub üle soe õhumass. Temperatuur on öösel 7..11, päeval 10..14 °C.

Esmaspäeval (5. novembril) madalrõhkkond eemaldub ja kõrgrõhkkond muutub mõjusamaks. Ilm on selgem ja sajuta. Lääne- ja edelatuul nõrgeneb. Õhumass asendub üürikeseks jahedamaga ning temperatuur on öösel 2..7, päeval 7..10 °C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments