Sootska Piret Torm-Kiis tuleb Taeblasse seto kultuurist rääkima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nootska, sootska ja notsu. Foto: Piret Torm-Kriisi FB

Neljapäeval tuleb Taebla raamatukogu klubi hooaja esimesel kohtumisele värvikas Setomaa mullune ülembsootska Piret Torm-Kiis.

Tulihingeline seto Torm-Kiis tutvustab Taeblas Setomaa ajalugu, kultuuri ja tavasid.
.
Mullu augustis valisid Luhamaal toimunud XXIV Seto Kuningriigi päeval setod oma uueks ülembsootskaks Piret Torm-Kriisi. Tänavu andis ta ülembsootska saua üle Aare Hõrnale. Hõrn valiti ülembsootskaks juba kolmandat korda. Esimesed seto kuningriigi päevad toimusid 1994. aastal Aare Hõrna eestvedamisel. Toona valiti ülembsootskaks Vello Anipai.

Piret Torm-Kriis oli 14. Setomaa ülembsootska ja viies naine selles ametis. Torm-Kriis elab Tallinnas, ent on olulise aja lapsepõlvest veetnud teisel pool kontrolljoont Pööni külas, mistõttu tema emakeel on seto keel. Torm-Kriis on tantsuõpetaja ja peab oluliseks seto keele alalhoidmist ja rohkem kasutusse võtmist.

Setomaa ülembsootska on seto jumala Peko asemik maapeal, setode juht. Setomaa ülembsootskat valitakse kord aastas Seto Kuningriigi päeval.

Piret Torm-Kiis esineb Taebla raamatukogus neljapäeval, 1. novembril kell 17.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments