Sookurg Paslepa on jõudnud Saksamaale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sookurg Paslepa alustas rännet 23. septembril, praegu on kureparv Saksamaal. Kaart: http://birdmap.5dvision.ee/
Sookurg Paslepa alustas rännet 23. septembril, praegu on kureparv Saksamaal. Kaart: http://birdmap.5dvision.ee/

Noarootsis peatuvad sookured on asunud sügisrändele. Teiste seas on ka mullu juuli alguses Paslepas rõngastatud ja sünnikoha järgi nime saanud sookurg Paslepa.

Paslepa alustas teekonda 23. septembril, esimese hooga lennati Saaremaa idakaldale Undu lahele. Päev hiljem võeti ette pikkem teekond, mil jõuti üle Kuramaa ja Leedu ranniku lennates Poola idapiiri lähistele Olszytini piirkonda. Päevake puhkust ning 26. septembrtil jõudis kureparv üle piiri Saksamaale Läänemere rannikule umbes Haapsalu-suuruse Anklami linna lähistele. Viimase nädala ongi kured sealkandis veetnud.

Mullust rännet alustas kureparv, kuhu kuulus ka Paslepa temale nime andnud Paslepa lahelt 6. oktoobri hommikul. Kümne päevaga jõudis kureparv Ungarisse Hortobágyi piirkonda, kust lennatakse tavaliselt edasi Aafrikasse. Üks kureseltskond, kuhu kuulus ka Paslepa, võttis sealt suuna aga Lääne-Euroopale.

Paslepa veetis talve Põhja-Prantsusmaal Étang de Bischwaldi järvel. Aprilli viimastel päevadel jõudis Paslepa tagasi pesitususpaika.

Satelliitsaatjaga varustatud Paslepa liikumist saab interneti vahendusel jälgida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments