Metsamehed andsid Haapsalule lisaaega, kuid vaidest loobuda ei kavatse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid leidis, et lageraiekeelu võib kaotada, kui sõlmitud kokkulepped RMK ja Erametsaliiduga peavad. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu linnajuhid otsisid eile kohtumisel RMK ja Erametsaliiduga lahendust konfliktile, mis tekkis, kui linnavolikogu kehtestas väärtuslikel metsaaladel lageraiekeelu. Metsamajandajad oma vaideid tagasi võtma ei nõustunud, kuid enne sügist linna vastu kohtusse ka ei lähe.

Nii RMK kui ka Erametsaliit olid esitanud vaide linnavolikogu otsusele keelata lageraie täielikult planeeringus väärtuslikuks kuulutatud rohealadel. Varem oli see lubatud ainult eriolukorras. Erametsaliit oli hoiatanud ka, et on valmis linnaga kohut käima.

Kolmapäeval kohtusid linnajuhid kinniste uste taga esmalt RMK peametsaülema Andres Sepaga. Sepp ütles pärast kohtumist, et leppis linnaga kokku, et RMK esitab linnale septembri keskpaigast oma metsamajandamiskava. „Leidsime koos, et planeeringu kaudu koostöö tegemine on palju tugevam lähenemine kui lihtsalt ärakeelamine,“ ütles ta.

„Vaie meie poolt jääb ikkagi üles, seni kuni see punkt (mis keelab lageraiet) kehtib,“ kinnitas ta.

Kell kolm tulid linnavolikogu saali Erametsaliidu juhid koos juristiga. Kohtumine kestis üle tunni. „Praegu on pall Haapsalu linnavolikogu käes,“ ütles pärast kokkusaamist Erametsaliidu tegevjuht Mikk Link. „Me andsime neile lisaaega. Saavad järgmises volikogus meie asja arutada ja siis võtavad seisukoha.“

Lingi sõnul ootavad nad linnalt eelkõige korrektset asjaajamist. „Kui asjaajamine on korrektseks tehtud, siis räägime piirangutest – kas need on proportsionaalsed või riivavad eraomanikku üleliia. Meie oleme leidnud, et piirang Rohuküla ja Topu alal on ülepinnaline ja tegelikult tuli välja, et seal kaitset väärivad mingid konkreetsed alad,“ sõnas ta.

„Enne (vaide ajendiks saanud) otsust oli sõnastus selline, et lageraiet võib teha, kui on vajadus. Meie tõlgenduses on vajadus siis, kui mets on saavutanud metsaseaduse mõistes küpsuse. Meil on õigus see mets uuendada. Mitte teha tantsuplatsiks, vaid uus mets kasvama panna,“ lisas Link, kelle sõnul pole sel teemal nii suurt konflikti ja nii ulatuslikul alal varem Eestis ette tulnud.

„RMKga saime kokkuleppele, et hakkame ühiselt tegema metsade majandamise kava, kuidas see tulevikus infot võimalikult kiiresti vahetada, kuidas kooskõlastada ja kaasata,“ ütles Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. „Erametsaliidu puhul me tahaksime saada keskkonnaameti käest varasemast paremat tervikpilti, kus on lageraied planeeritud, ja ise rohkem kaasa rääkida.“

Karilaid ütles, et käsitleb RMK ja Erametsaliidu vaideid erinevana. „Meie jaoks on rohkem meelehärmi tekitanud RMK käitumine,“ ütles ta.

Karilaiu sõnul võib linnavolikogu tulevikus resoluutsest lageraiekeelust loobuda.

„Meie jaoks oli see haldusakt sellisel viisil vaja vastu võtta, sest niiviisi me saime laua taha tõsiselt rääkima nii RMK kui ka Erametsaliidu, nii et me oleme oma eesmärgi täitnud. Uued kokkulepped on tehtud. Täna peab ainult lootma, et need kokkulepped peavad,“ ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments