Vargad kipuvad heinarullide kallale

Põllul seisvad heinarullid meelitavad vargaid ligi. Urmas Lauri
Põllul seisvad heinarullid meelitavad vargaid ligi. Urmas Lauri

Tänavuse pika põua tõttu on heina vähe ja selle hind on kerkinud ligi kahekordseks. Suur heinapuudus on pannud tööle heinavargad, kes tegutsevad ka Läänemaal.

„Harjumaalt hakati varastama, nüüd on asi siin Läänemaal ka,” ütles Ridala Kolila küla talunik Valdi Kruusmäe.

Kruusmäe avastas kolmapäeva hommikul, et tema põllult on kadunud kümmekond heinarulli. „Kui hakkan traktoriga ära vedama, siis saab täpsemalt näha,” ütles Kruusmäe.

Tema sõnul tuleb nüüd kähku heinarullid ära vedada ja ka teisi põllumehi hoiatada varaste eest. Heinarullid olid tal kadunud kõrvalisemalt põllult, mida suure tee peale näha ei ole. „Vargal oli hea tegutseda,” ütles Kruusmäe.

Seda, mitu korda öövarjus vargad heinarulle ära vedasid, Kruusmäe oletada ei osanud. Ta ütles vaid, et näha olid veoauto jäljed. „Kuidas nad üldse peale veeretati, ma ei tea,” ütles Kruusmäe.

Tema heinarullid on keskmisest raskemad, ühe rulli kaal on üle 350 kilo. „Kolm meest äärimisel juhul lükkavad need peale või abitranspordiga, ” ütles Kruusmäe.

Kruusmäe arvab, et heinarullid varastati pigem müügiks, mitte omatarbeks, sest näiteks Rootsi müües maksab üks rull ligi 100 eurot, kohalikul turul maksavad suured heinarullid nagu temal 25 eurot. Ta tõi võrdluseks, et kui tema kümme rulli müüakse edasi Rootsi, saab varas selle eest kaks alampalka. „Varastel on tööd küll,” ütles ta.

Ta on kuulnud ka, et heina on varastatud Linnamäe kandist ja Käpla külast Väino Koppelilt. „Kadunud on, näind ei ole, kas on varastatud või lihtsalt võetud,” ütles Koppel.

Koppel ütleb, et ei ole tervet põldu läbi käinud, kuid silma järgi vaadates on tema põllult kadunud 10-15 rulli. Lisaks on näha põllu peal palju autojälgi. „Autojälgi on näha, kas sõiduauto käruga või mikrobuss, veoauto jälgi ei ole olnud,”

Ka Koppel plaanib hakata heinarulle ära vedama hakata. „Ei jõua ju valvata ka,” ütles Koppel.

Kruusmäe sõnul  käib tavaliselt heinategu ja –vedu nii, et kõigepealt tehakse valmis hein ja silo ning kui kõik on valmis, hakkavad põllumehed neid põllult ära viima. „Hakkasid varem vedama,” ütles Kruusmäe varaste tegevuse kohta.

Tänavuse kuiva suve tõttu on siinsetel talunikel heina vähemalt veerandi jagu vähem ning rulli hind on tõusnud müstilistesse kõrgustesse. Samuti on heinapuudus ka Rootsis, kus ollakse nõus ühe heinarulli eest maksma isegi 100 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
5 aastat tagasi

350kg pole mingi suur rull, täitsa tavaline. Siledal pinnal jaksab naine ka sellist veeretada, põllult käru peale saab kahekesi. Vedage muidugi koju ära, mis nad mädanevad aastaid seal põllul!