7 sekundi reegel: kontrolli järele, ega koeral pole jalutuskäiguks liiga palav

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay
Koerad taluvad kuumust halvemini kui inimesed. Foto: Pixabay

On teada, et koera ei või palavasse autosse jätta, kuid kuumalaine põhjustab neljajalgsetele sõpradele teisigi ohtlikke olukordi, vahendab Anne&Stiil.

Näiteks võib kuum asfalt koera käpad ära kõrvetada. Kuidas teada, millal on see liiga kuum?

Briti organisatsioon The Kennel Club soovitab järgida seitsme sekundi reeglit: hoia käeselga seitse sekundit vastu kõnniteed ja kui see on sinu jaoks liiga kuum, on see liiga kuum ka koera jaoks.

Koerale on praegune suvekuumus kordades ohtlikum kui inimesele, hoiatas Haapsalu loomakliiniku arst Marika Malmet.

Kui praegune üle 30-kraadine kuumus on vahelduseks keskmisele Eestimaa suvele paljudele puhas rõõm, mida tuleb iga hinna eest nautida, siis lemmikloomale võib sama temperatuur teatud tingimustel põhjustada kiire surma.

Malmeti sõnul saab lemmiklooma kuumarabandust ära hoida sama moodi nagu inimestegi puhul – kaine mõistusega.
„Ärge jätke loomi autosse, ärge võtke neid randa kaasa ja ärge tehke päevasel ajal pikemaid jalutuskäike, kui häda pärast vaja,“ luges Malmet üles kolm kõige lihtsamat reeglit. „Meil endil on jalanõud jalas ja riided seljas – me ei kujuta isegi ette, kui kuum on asfalt koera jaoks,“ selgitas ta.
Kui koeral on päeval vaja hädad ära õiendada, peakski väljas käimine sellega piirduma ja ka siis tasub liikuda varjulises kohas. „Tavapärased, pikemad jalutuskäigus jäägu hommikuks ja õhtuks, kui on jahedam,“ rõhutas Malmet.

Kuidas oma lemmikut kuuma ilmaga säästa ja kuidas ära tunda kuumarabandust, loe siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments