Juhtkiri: kaugelt juhtimise esimesed viljad

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsallased on tänaseks juba nädal aega olnud hädas linnaliinibusside uue sõidugraafikuga. Lääne Elu pole vist kunagi saanud nii palju hädaabikõnesid: tehku ajaleht ometi selgeks, kes ja miks on koostanud uue, hõreda sõiduplaani. Olukorda on tõtanud ära kasutama kohalikud poliitikud, kes on veeretanud kivi kunagise maavalitsuse kapsaaeda. On lihtne öelda, et graafikud tegi ja bussihanke valmistas ette instants, mida ei ole enam olemas ja kes seetõttu ei saa end ka kaitsta. Probleemi see muidugi ei lahenda, aga vähemalt on süüdlane teada. Tegelikult tuleks kohalikel poliitikutel peeglisse vaadata ja endalt küsida, kas mitte nemad ei olnud need, kes otsustasid otsustusõiguse kohapealt ära anda.

Hanke valmistas ette ja graafikud koostas tõepoolest Lääne maavalitsus. Maavalitsuse idee oli ka suvine hõredam liinigraafik. Tundidepikkuse augu, mille jooksul Uuemõisast ei saa linna ja Haapsalust tagasi koju, aga tekitas Põhja-Eesti ühistranspordikeskus, kes liinivõrku muutis. Ühistranspordikeskuse idee oli ka, et Uuemõisa bussid – need, mis alustavad sõitu Linnamäelt – lõpetavad Holmi asemel raudteejaamas.

Ühest küljest võib ühistranspordikeskuse loogikast aru saada. Kui kõrgelt ja kaugelt vaadata, siis on Linnamäe–Uuemõisa–Haapsalu maaliin ja peakski nagu bussijaamas lõpetama. Kui vaadata lähedalt, siis nende bussidega sõitsid inimesed tagalinna tööle ja lapsed tagalinna kooli. Bussijaam jääb sealt kaugele.

Läänemaal oli omal ajal võimalik otsustada, kas hallata oma ühsitransporti ise ja luua Läänemaa ühistranspordikeskus või anda kohapealt otsustusõigus ära ja liituda Põhja-Eesti ühistranspordikeskusega. Otsustati viimase kasuks. Skeptikuid lohutati, et Tallinnas hakkab spetsiaalselt Läänemaaga tegelema eraldi ametnik. Nüüd on esimesed viljad käes – linnaliinidel valitseb täielik segadus, ei saa tööle, ei saa koju. Läänemaa ühistranspordikeskus sellist segadust ei oleks korraldanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Siin ei ole tegu kasvuraskustega ega mingi eksimusega vaid näitab selgelt meie ametnikkonna mõttelaiskust ja saamatust.Mida rohkem valitsusasutusi politiseerida seda kurvem saab olema meie tulevikupilt.Need tuntud näod keda me valime parlamenti ja upitame tihti kõrgetesse ametitesse on tihti väga väikeste vaimsete võimetega ega ole võimelised ühiskonnas toimuvatest protsessidest aru saama veel vähem neid juhtima.

Ääremaal
5 aastat tagasi

on see probleem ammu. Ei saa tööle, ei saa koju. Pole kellegi asi. Ise oled loll ja elad maal. Miks peaks siis osadel maakonna inimestel see privileeg olema, et nad saavad liinibussiga tööle ja sealt jälle koju?

juhtoinas
5 aastat tagasi

võiks, oleks seal küüned , roni ta puuotsa