Nõva koolilapsed on kogemustega „noortekohtujad”

Lääne Elu

info@le.ee

Madu Friida Freya Draculaga said lapsed kohe sõbraks. Erakogu
Madu Friida Freya Draculaga said lapsed kohe sõbraks. Erakogu

Nõva kooli õpilasi võib nüüd vist küll nimetada kogemustega „noortekohtujateks”, sest sel õppeaastal osalesime juba kolmas kord SA Archimedes programmis, mis on mõeldud kahe erineva kultuuritaustaga õpilastele.

Et Nõva koolis käib vähe lapsi, tuleb kõigil panustada. Õpetajatel on vaja kuhjaga tarkust ja andekat lähenemist, et enamik õpilastest kaasa meelitada. Meil on see korda läinud.

Et paljudel õpilastel pole võimalusi reisida ja laagrites osaleda, on need kohtumised, väljasõidud ja looduses viibimised eriti väärtuslikud. Projektide eesmärgid oleme valinud nii õpilastele kui ka õpetajatele jõukohased.

2016. aasta jaanuarist juunini korraldasime kolm noortekohtumist Nõval ja Narvas. Saime looduslaagri korraldamise kogemuse koos Narva Paju kooliga. Teine projekt oli 2017 jaanuarist juunini. Meie partner oli Kiviõli vene kool ja projekt kandis nime „Mäng?!”.

Selle õppeaasta projekti teema oli „Lemmikloom pole mänguasi”. Soovisime koos Narva Soldino gümnaasiumi õpilastega jõuda selgusele, kui oluline on, et lastel oleksid lemmikloomad. Jõudsime järeldusele, et lemmikloom nõuab palju hoolt, vaeva, aega ja teadmisi. Peamine eesmärk oligi tõestada, et lemmikloom pole pelgalt mänguasi. Korraldasime kolm kohtumist, esimene oli Nõval, teine Narvas ja kolmas Tartumaal Võnnus Kamelia külastuskeskuses.

Paljudel meie projektilastel ja ka õpetajatel on kodus lemmikloom: koer, kass, merisiga, hamster, rott, sulelised, lambad, veised, ponid jne. Kõik osalejad said võimaluse tutvustada lemmikloomapäevadel oma „pereliikmeid” ja anda ülevaate nende kasvatamisest ja vajadustest. Muidugi ei olnud võimalik kõiki loomi kooli tuua, nendega kohtusime farmis ja talus. Elevust jätkus kõigile.

Imetlesime nädalasi lambatallesid ja erinevaid sulelisi. Jõudsime ka Tallinna loomaaeda, kus giid suutis anda sütitava ülevaate kõikidest asukatest. Läänemaa loomade varjupaika viisime külakosti.

Kohtumistel Nõval ja Narvas jõudsime veel osaleda ühistundides, saada algteadmised loodusfotograafiast, kujundada ühise T-särgi kavandeid, pidada pallilahinguid, luua e-raamatuid ja loomakaitseteemalisi videosid ning ekskursioonitada. Nõvakatel avanes Narva hostelis võimalus teha ise hommiku- ja õhtusöögid. See osutus arendavaks meeskonnatööks. Õpilased said võimaluse toimkonniti menüüd koostada, toiduaineid valida ja loomulikult ka oma kokkamisoskusi proovile panna. See oli vahva ühine toimetamine.

Kirss tordile sai pandud juunis looduslaagris Tartumaal. Nõvalt asusime teele kohe pärast lõpuaktust. Kamelia koolituskeskuses sättisime öömajale nõnda, et kogemustega telkijad ikka õue ja partnerkool külalistemajja.

Teisel päeval kujundasime laagrilipu ja kui see sai masti, siis tutvusime sealsete eksootiliste ja vähem eksootiliste koduloomadega, kelle hooldamisele ja lihtsalt nunnutamisele kulus omajagu aega. Laagriellu mahtusid sportlikud mängud, matk Võndu, töötoad ja loengud, vabatahtlikud talutööd, ratsutamine, kalapüük, sõudmine, ujumine, tünnisaun, lõkkeõhtu ja tegevused köögis.

Kõige rohkem pakkus elevust kohtumine maoga, kel nimeks Friida Freya Dracula. Perenaine julgustas lapsi hirmust võitu saama. Maod ei ole ainult lummavalt ilusad ja õrnad olendid, nad aitavad leevendada ka stressi. Üllatuseks oli enamik meist valmis kohe Friidat usaldama. Looduslaager õpetas meid mõistma, et inimene ei ole looduse peremees, ikka vastupidi. Sääskedega võitlemisest sai selle väite kõige kujukam näide.

Virve Tauts

Nõva kooli õpetaja, projektijuht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jaksu ja jõudu
5 aastat tagasi

selles tõmbetuules tegutsemiseks.

OHOHHOO!
5 aastat tagasi

Väga vahva, et õpetajatel jätkub särtsu, energiat ja loomingulisust vaatamata keerulistele aegadele koolielus.
Seega jälle tõsine tegu laste arenguprottsessi!

Nii ongi
5 aastat tagasi

Nõva koolipere ongi väga tubli! Ja tugev. Jaksu neile!

natuke kade
5 aastat tagasi

et õpetajad viitsivad sellist asja ette võtta, see tuleb ju nende vabast ajast ja unetundidest. tohutu kogemus lastele nii suhtlemise kui silmaringi poolest ja väikese kooli eelis – kõik on tegevad

kohalik
5 aastat tagasi

ära virise, tunne rõõmu,

Nõva
5 aastat tagasi

teema ja ei olegi “vallavalitsuse pressiteade”