Pikkmetsade Mätiku talus Oidremal valmis mahetootmise robotlüpsilaut

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mätiku talu robotlüpsilaut. Foto: Lotte-Triin Narusk

Mätiku talu robotlüpsilaut. Foto: Lotte-Triin Narusk

Lääneranna vallas Oidremal asuvas Mätiku talus valmis Eesti esimene spetsiaalselt mahetootmiseks ehitatud uus robotlüpsilaut 300 loomale, maksumusega 1,5 miljonit eurot. Projekti aitasid rahastada Luminor ja maaelu edendamise sihtasutus. Laut on saanud ka investeeringutoetust PRIA vahendusel.

„Tegemist on Eestis esimese mahetootmise jaoks rajatud uue robotlüpsilaudaga, kus loomade heaolu ja vabadus on seatud esikohale. Loomad valivad ise, millal käivad lüpsil, karjamaal, söövad või magavad,“ selgitas Mätiku talu perepoeg, Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets.

Pikkmetsa sõnul esitati taotlus lauda ehituseks ning saadi ka positiivne otsus juba 2015. aastal, kuid kuna piima hind oli toona väga madal, siis investeeringu elluviimine viibis. „2017. aastal tõusis nii piimahind kui suurenes üldine majandusstabiilsus, mis andis kindluse investeeringu teokstegemiseks,“ märkis Pikkmets.

Luminori äripanganduse juht Krõõt Kilvet tõi välja, et positiivne on näha, kuidas põllumajanduses võetakse tootmise edendamiseks üha enam kasutusele uudseid tehnoloogilisi lahendusi ning läbi on mõeldud ka oma toodangu väärindamise võimalused – Mätikul on näiteks oma meierei. Hetkel on investeeringute tegemiseks tema sõnul aeg sobiv, arvestades, et tooraineturul on konjunktuur hea ja intresside tase soodne.

Kilvet lisas, et pank pani Mätiku talu arendusprojektile rõõmuga õla alla. „Tegemist on põhjalikult läbimõeldud täiskomplekse lahendusega ning Pikkmetsadel on vägagi arvestatav talupidamise tegevusajalugu,“ põhjendas ta.

Pikkmetsad on Mätiku talus olnud juba 1980ndate algusest. Toona oli perel vaid 3 lehma. Täna toodetakse Mätikul piima, vilja, müüakse tõumullikaid ja pullvasikaid. Talu järgib mahetootmise põhimõtteid ning toodangut müüakse mahepiimana Saaremaa Piimatööstusele ja Mätiku Talumeiereile.

Luminor on tänapäevane uue põlvkonna pank, kes tegutseb Eestis, Lätis ja Leedus ning kelle kohapealsed pädevad töötajad tunnevad hästi panga koduturge ja klientide vajadusi.

Mätiku talu robotlüpsilaut.
Mätiku talu robotlüpsilaut.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments