Isasluikede võitlus promenaadi ääres lõppes surmaga

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Surnud luik hulpis hukkunud lindude mälestusmärgi lähedal vees veel esmaspäeva hommikul. Foto Arvo Tarmula

Laupäeval läks võitlus kahe luige vahel Haapsalus promenaadi ääres vees nii tõsiseks, et pühapäevaks oli kaotaja surnud.

„Väiksem luik trampis suurema seljas, sisises, toksis, hammustas,“ kirjeldas laupäevast lahingut näinud jalutaja. „Ei olnud midagi, millega neid lahutada. Plaksutasime käsi, aga nad ei teinud kuulmagi.“

Luikede võitlus toimus kaldarinnatise ääres meres hukkunud lindude mälestusmärgi lähedal.

Pühapäeval ja esmaspäeva hommikul hulpis üks luikedes surnult sealsamas merevees.

Ornitoloog Tarvo Valker tõdes, et kühmnokk-luiki on Eestis liiga palju ja see toob ka võitlusi.

„Kühmnokk-luiged on hästi agressiivsed linnud. Isased peavad veriseid võitlusi nii territooriumi pärast kui ka hiljem territooriumi kaitseks,“ ütles ta.

„Selle linnuliigi arvukus Eestis on viimasel ajal järjest tõusnud. Sobivate pesakohtade piir hakkab kätte jõudma ja luigepaarid on sunnitud üksteisele liiga lähedal elama. Luigepere teist peret reeglina liiga lähedale ei taha,“ selgitas Valker.

Isasluikede võitlus on julm, kirjeldas ta. Nokaga pekstakse üksteist veriseks, proovitakse teise pea vee alla suruda. „Enamasti toovad need võitlused kaasa vigastusi, aga vahel, kui nõrgem pool õigel ajal ei taandu, ka surma.“

Inimestel ei ole palju võimalusi luiki lahutada, eriti kui need on vees, mitte kuival maal. „Pealegi leiavad nad endale uue koha, kus võitlust jätkata,“ märkis Valker.

„Luik tundub rahulik, aga on ohtlik. Varsti on luikedel pojad ja siis peab ka ettevaatlik olema, sest siis võib luik ka inimest rünnata,“ lisas ta.

Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbuse sõnul viis surnud suure linnu kaldaveest ära Haapsalu Linnahoolduse töötaja. „Linnahooldusel paati ei ole, seepärast läks kella kümne paiku esmaspäeva hommikul töömees kõrgete kalamehe saabastega linnu korjusele järgi,“ ütles ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
H.F
5 aastat tagasi

Luik on ka mehe ara tapnud.kes oma naist kaitses

töötu
5 aastat tagasi

Loomariigis võideldakse vajadusest, inimesed sõdivad ahnusest.
Nt Venemaa, oma hiigelteritooriumi ei jõua ära hallata, kuid ikka vaja juurde ahnitseda…

juss
5 aastat tagasi

Loodus saab ilma inimeseta hakkama!

Sass1.
5 aastat tagasi
Reply to  juss

ja inimene saab ilma looduseta hakkama!
mina pole selle aastanumbri sees veel linnast välja saanud.

läänlane
5 aastat tagasi

kurb

Kübe
5 aastat tagasi

Kus siis härra kurg oli, et luigele appi ei tõtanud?