Galerii: patrullmatk Valge Laev oli treeninguks Siilile ja Mini-Ernale (täiendatud)

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laskmine Kiltsi lasketiirus. Foto: Urmas Lauri

Laupäeva keskpäeval Kiltsi lennuväljalt alanud patrullmatkal osales 18 võistkonda, pooled neist olid noorkotkad ja kodutütred, ülejäänud täiskasvanute võistkonnad. Külalisvõistkonnana osales matkal Läti rahvuskaart Zemessardze.

Noortel tuli rajal läbida seitse ja vanematel kümme kontrollpunkti. Noorterada oli umbes 25, suurtel 50 kilomeetrit.

„Võistlus on raske,” ennustas võistluse üks korraldajaist, Lääne maleva instruktor-kompaniiülem kapten Jüri Tõnisma. „Mets on märg ja rada on valitud selliselt, et tee peal kõndimist oleks võimalikult vähe.”

Kiltsi lennuväljal, kaitseliidu Lääne maleva aiaga piiratud alal kontrolliti stardi eel, kas igaühe seljakotis on ikka taskulamp, kompass, nuga, toidumoon ja muu vajalik olemas.

Platsi servas seiras laigulises maasturis olev seltskond toimuvat. Nende ülesanne oli osutada rajal võistlejaile vastutegevust. „Vastutegijate ülesanne on vastu olla,” võtsid Pärnu maleva kolm kaitseliitlast oma ülesande lühidalt kokku.

„Kuna tegemist on luure-patrullvõistlusega, siis vastutegelased jälgivad, et võistlejad ei siseneks kaardil märgitud keelatud aladesse,” lisas Lääne maleva staabiülem Jüri Bachman. Kes keelatud alal tabatakse, saab kümme trahviminutit, mille jooksul ta ei tohi rajal edasi liikuda. Kuigi kaitseliitlased läksid rajale relvaga, paugutamist väljaspool lasketiiru ei toimunud. Bachmani sõnul peab luuraja olema vait, olema olema rajal võimalikult nähtamatu.

Esimesena läks rajale noorkotkaste Oru tiim. „Nemad valmistuvad selle võistlusega pärast jaanipäeva toimuvaks Mini-Ernaks,” tutvustas noorteinstruktor Kaidi Sits seltskonda, kuhu kuulusid Martin Teppan, Joosep Altmets, Mihkel Türnpu ja Mikk Naar.

Kümme minutit hiljem läks rajale kaugeim võistkond, kodutütred Alutaguse malevast.

Kolmandana sättis end võistlusvalmis kodutütarde võistkond Valged Kotkad, kelle rühmavanemaks on kodutütarde Lääne ringkonnavanem Heli Esko. Ka Katarina Sits, Marie Keldrima, Ele-Riin Niit ja Karmel Lääts valmistuvad Mini-Ernaks.

Kaks kodutütarde võistkonda oli Hiiumaalt, naiskodukaitsjail oli rajal kaks võistkonda: Lõuna-Läänemaa ja Lääne-Nigula.

Pärnu malevast osalesid Aruvälja ja Soontagana, veel oli võistkond Jõgevalt ja Tallinnast, kaitseväge esindas KVÜÕA ehk kaitseväe ühendatud õppeasutused.

Esimene kontrollpunkt oli kümmekonna minuti jalutustee kaugusel lasketiirus. Noored ja naised lasid sportrelvaga märki lamades. Suurte võistkondadel tuli peale seljakoti kaasas kanda ka relva. Nemad lasid märki püstiasendis, lahingmoonaga ja oma relvast. „Päris hästi, parematel sajast 70, osal ka vähem. Hea keskmine,” nentis laskmist korraldanud maleva relvastusspetsialist Tiit Lints.

Napilt viie minuti kaugusel oli juba teine kontrollpunkt. Seal tuli heita granaati.

„Üldiselt läks hästi,” võttis kapten Tõnisma võistluse kokku. Viimased noored lõpetasid laupäeva südaöösel, suured aga Paliveres peaaegu ööpäev hiljem, pühapäeva lõuna paiku.

„Vürtsi aitas lisada see, et vanglate amet tegi ühe kontrollpunkti, kus tuli teostada auto läbiotsimine, ning Piirsalus tuli päästeameti kontrollpunktis läbi teha suitsusukeldumine,” ütles Tõnisma.

Tõnisma sõnul osa noori siiski katkestas, enne lõppu tulid rajalt ära ka üks naiste ja üks Pärnu maleva võistkond. „Lätlased olid tublid,” kiitis Tõnisma lõunanaabreid.

Esimene Valge Laev korraldati 1994. aastal.

  • Tulemused
  • Suurtest võitis Tallinna maleva võistkond Kalev, teine oli Lääne maleva võistkon Juhuslikud, kolmas kaiseväe ühendatud õppeasutused ehk KVÜÕA. Lätlaste Zemessardze sai viienda  koha.
  • Naiskodukaitsjaist lõpetas Lääne-Nigula, Lõuna-Läänemaa katkestas.
  • Noorkotkastest oli kiireim Oru, Merikotkad jäid teiseks.
  • Kodutütreist võitsid kolm esimest kohta Lääne maleva võistkonnad. Esimene oli Hiiumaa 2, teine oli Hiiumaa 1 ja kolmas Rikkiliblikad. Alutaguse jäi neljandaks ning Lääne maleva Valged Kotkad olid viiendad.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oh jah
6 aastat tagasi

to Kent… Kas ise ka said aru mis siia kirjutasid

Kent
6 aastat tagasi

Meie uimasega olime tõelised kaitseliitlased. Polnud padla ega midagi. Tegime mida vaja ja koputasime kuhu vaja. Olid vast ajad.