Päästjad liiklusavariil: iga auto on erinev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 61

Päästjad lõikasid "kannatanu" paarikümne minutiga autost välja. Foto: Urmas Lauri
On teisipäev, kell mõni minut üle 10.30. Taebla Auto hoovil seisab kaks päästeautot, Haapsalu ja Risti omad, ning kaheksa päästjat koos kahe operatiivkorrapidajaga askeldavad platsil.

Tegemist pole õnnetuse, vaid koolitusega. Päästjad harjutavad autoromude peal kannatanu masinast väljalõikamist liiklusõnnetuse puhul.

„Oluline on lihasmälu, asi peab olema käe sees,” räägib Läänemaa operatiivkorrapidaja Hannes Kliss. Ta lisab, et on näha: kui piisavalt praktikat ei ole, hakkavad põhitõed ununema.

Harjutamise sagedus ei sõltu aga päästjate tahtest ja viitsimisest, vaid sellest, kas on, mille peal harjutada ehk siis autovrakkide olemasolust. Nende hankimine pole lihtne.

Läänemaa päästepiirkonna juhi Hannes Aasma sõnul ongi päästjatele abiks olnud Taebla Auto, kellelt saab harjutamiseks vrakke nii Läänemaal kui ka näiteks Hiiumaal ja Lihulas. Aasma lisab, et kui kevadise suurpuhastuse ajal soovib keegi oma õues seisvast romust vabaneda ja päästjatele annetada, võetakse see tänutundega vastu. „Väike vana vrakk, mis romulasse jõuab, annab päästjatele väga palju juurde,” kinnitab Aasma.

Koolitus Taeblas läheb käima. Enne kui kannatanud autosse paika pannakse, lastakse lahti turvapadjad. Käib pauk ja autosse imbub suitsu. „Kui õnnetuses surma ei saa, siis sured vingu kätte,” kommenteerib keegi päästjatest kõrvalt. Tõepoolest, õhkpadjast tõusvat suitsu pole just vähe.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments