Juhtkiri: Läänemaa ühistranspordikeskus oleks parem

Lääne Elu

info@le.ee

Maakonnaliinidel peaks käivituma 1. juulist tasuta ühistransport. Ministeerium seda kohustuslikuks ei tee ja on jätnud ühistranspordikeskuste otsustada, kas need soovivad tihendada liinivõrku, pakkuda tasuta sõitu või odavamat piletihinda. Pärnumaa näiteks on läinud soodushinnaga piletite teed ja töötanud välja üksikasjaliku plaani, mille järgi saavad tasuta sõita eakad ja tudengid, soodushinnaga sõit laieneb ka Pärnu linna.

Kindlasti on ka sel plaanil oma head ja vead, aga see on vähemalt olemas. Pärnakatel on selge visioon, kuidas ja miks nad oma ühistransporti tahavad korraldada. Läänemaa kohta seda kahjuks öelda ei saa. Pärast haldusreformi loobus Läänemaa võimalusest moodustada oma ühistranspordikeskus ja liituda Põhja-Eesti ühistranspordikeskusega. Seal aga näikse valitsevat segadus.

Kuigi tasuta bussiliiklus peaks käivituma napilt kolme kuu pärast, ei ole võimalik põhjaeestlastelt Läänemaa kohta ühtegi konkreetset vastust saada. On tehtud üks põhjapanev avaldus – et lubatud dotatsiooni eest pole Harju, Lääne-Viru, Rapla ja Lääne maakonnas võimalik tasuta ühistransporti pakkuda. Põhjendused, miks seda teha ei saa, põhinevad Harjumaa olukorral ja huvidel. Läänemaa kohta ei tundu kellelgi olevat isegi mitte aimu, mis meile hea oleks ja mis see hea maksma läheks.

Möödunud aastal käis päris kõva vaidlus Haapsalu linnavolikogu liikme Merle Mäesalu ja linnapea Urmas Suklese vahel, kas Läänemaa peaks tegema oma väikse ühistranspordikeskuse või liituma Harjumaa omaga. Toona maavalitsuses ühistranspordi eest vastutanud Mäesalu hoiatas, et väikse Läänemaa huve on suure Harjumaa keskuse kaudu raske kaitsta. Sukles leidis, et Mäesalu tahab omale lihtsalt töökohta tekitada ja et oleks raiskamine nii pisikese maakonna nagu Läänemaa jaoks oma keskust teha.

Seni on Harjumaa keskuse ebakompetentsus ja ükskõiksus näidanud, et õigus oli Mäesalul.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
anonüümne
5 aastat tagasi

Midagi võiks ju maainimese jaoks teha.Linnas on töökohad,poed,arstid jne.Muudkui sõida….Maapoodi tuuakse saigi sama kuupäevaga,mil parim enne sageli viimasel päeval juba.Linnas on need samal päeval juba allahindluse korvides.Paluma ei hakka,kuid kui on nagu lubatud,siis midagigi võiks teha ära,mitte et läks nagu alati.

Uuemõisa
5 aastat tagasi

Loomulikult oli Merle M-l õigus. Ja kui ta olekski endale töökoha tekitanud selle ettevõtmisega, siis ju täiesti õigustatult. Kes meil siin Läänemaal, sh Haapsalus, ikka ilma rahata tööl käib. Isegi mitte hr linnapea ise.

Kohalik
5 aastat tagasi

Mäesalul oli tõesti õigus, vaadake mis saab LEAK-ist seal ka Sukles ja Pärnpuu, see saab olema huvitav, mõlemil omahuvid, saab näha mis saab.