Maris Sander: tumedad pilved Euroopa kohal

Maris Sander

info@le.ee

Maris Sander. Foto: erakogu
Maris Sander. Foto: erakogu

Itaalias toimusid möödunud nädalavahetusel selle aasta ühed olulisemad valimised Euroopas.

Itaalia on järjekordne riik Ungari ja Poola järel, kus valimistel võidutsesid padukonservatiivid, paremäärmuslased ja populistid. Nagu New York Times oma juhtkirjas sedastas, olid valimistulemused järjekordne näide võimsast immigrantide-, Euroopa Liidu ja demokraatiavastasest lainest, mis viimasel ajal Euroopa poliitikat räsib.

Kõige palavamalt soovib uut valitsuskoalitsiooni punuma hakata sisserändevastase erakonna Põhjaliiga juht Matteo Salvini, kes osales valimistel koos neofašistliku parteiga Itaalia Vennad ning endise skandaalse peaministri Silvio Berlusconi erakonnaga Forza Italia. See, kas lõunas võidutsenud populistlik Viie Tähe Liikumine valitsusvastutust võtta tahaks, pole selge.

Meid siin Eestis peaks see suundumus murelikuks tegema seetõttu, et Euroopa rahvad toetavad üha enam illiberaalseid poliitikuid, kes ei pelga laulda ka Vladimir Putini laulu. Põhjaliiga juht Matteo Salvini avaldab toetust Kremli poliitikale, ta ei poolda Euroopa Liidu Venemaa-vastaseid sanktsioone ning on kriitiline Ukraina abistamise suhtes. Kui Itaaliat hakkab juhtima see mees, peaks kuskil Toompeal põlema minema punane tuli.

Globaalset mõõdet Itaalia paremäärmuslaste tähetunnile andis juurde USA presidendi Donald Trumpi endine kurikuulus nõunik Steven Bannon, kes käis Itaalias mõttekaaslastele kaasa elamas. Paremäärmusliku Breitbarti meediaportaali loojana mängis ta olulist rolli Trumpi võimule upitamisel ning ta on suur Brexiti fänn.

Eesti Päevalehes ilmus põnev ülevaade tema Šveitsis peetud kõnest, kus konservatiivide superstaar tõi oma eeskujudeks Hiina presidendi Xi Jinpingi ja Vladimir Putini. Millisena ta näeb maailma ja Euroopa lähiaastate poliitikat? On kaks varianti: tuleb kas paremtsentristlik revolutsioon või kultuurimarksistid toovad sotsialismi, mis hävitab kõik! Et see ei juhtuks, peaksid töölisklassid võimude vastu üles tõusma ja võitlema rahvusliku populismi eest, milles võiksid osaleda kõik, nahavärvist sõltumata.

See pole esimene kord, kui paremäärmuslased näevad tonti seal, kus seda pole. Tänapäevased Karl Marxile viitavad poliitilised filosoofid on ammu edasi liikunud tema lihtsakoelisest klasside teooriast, sest riigi- ja majandussüsteem ei pruugi ebaõiglane olla ainult tööliste suhtes. Sageli jäävad ühiskonnas ebasoodsasse olukorda ka teistsugused grupid: naised, puuetega inimesed, vähemusrahvused jne. Kas Bannon hoiatab maailma iseenda eest, kutsudes eheda marksistina töölisklasse võimude vastu üles tõusma?

Eestlastel peaks olema meeles, millega on Venemaa ajalooliselt õigustanud sissetungi lääneriikidesse. Nad on alati võidelnud fašistide vastu. See, et Euroopa kipub lõhenema ja paremäärmuslased ja rahvuslased tõstavad valimistel pead, on vesi Suur-Venemaa ihalejate veskile. Just niisugusena eelistab Euroopat iseloomustada ka Vene propaganda.

Eestis varjupaiga saanud endine Vene riigiametnik ja Postimehe kolumnist Andrei Kuzitškin avaldas sel nädalal artikli, mille pealkiri ütles: „Venemaa televisioon valmistab maailma ette sõjaks, oma rahvast aga diktatuuriks”. Ta hoiatab, et sõltumatu ajakirjandus on Venemaal hääbunud ning et propagandameedia kiidab takka Putini võimsuse demonstratsioonidele ning Euroopa ja USA hirmutamisele. Nii veenab ta oma valijaid enda võitmatuses. Kuzitškin kirjutab veel, et leides välisvaenlase Lääne näol ja kujutades sisevaenlasena liberaale, on ta kehtestanud poliitikas ainumõtlemise, mille najal kehtestatakse repressioone ja valmistatakse riiki ette dikatuuriks.

Vladimir Putini äsja peetud ja maailma tähelepanu pälvinud kõnet peetakse üheks uue külma sõja teemärgiks. Videod tuumatorpeedodest, mis suudavad tabada ükskõik millist punkti maa peal, näitavad võidurelvastumise hoogustumist. Sel nädalal ütles sõjaväeluure juht kolonel Kaupo Rosin intervjuus ERRile, et Venemaa teema on tema töölaual alati olnud, kuid mitte nii teravalt kui praegu. Ehkki Rosin kinnitas, et sõda pole põhjust karta, on Venemaa kaugem eesmärk uue julgeolekuarhitektuuri loomine Euroopas, kuhu NATO või Euroopa Liit ei pruugi kuuluda.

Mul on hea meel näha, et Eesti kaitseminister Jüri Luik teeb tublit kaitsekoostööd meie liitlastega nii USAs kui ka Euroopas, kes on õnneks Venemaa ambitsioonide osas lõpuks üles ärganud. Lõhenev Euroopa Liit ja USA heitlikkus aga nõrgestavad meie julgeolekut samal ajal edasi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tolknaz
5 aastat tagasi

Täpselt see mentaliteet saab teie moodi mõtlevate inimeste agendale saatuslikuks. Kui kõik, kes pole äärmussallijad, on automaatselt paduparempoolsed natsid, siis ühel hetkel on sildistatuid lihtsalt nii palju, et teie sildid ei tähenda enam midagi. Kogu ülejäänud Euroopa ei pea helpima seda Saksamaa ja Rootsi poolt kokku keedetud suppi. Nii kaua, kuni te sellest aru ei saa, saab teie poolt kardetud liikumine Euroopas ainult hoogu juurde. Ühel hetkel hakkavad ärkama ka sakslased ja rootslased ja siis on hilja.

Eestlane
5 aastat tagasi

Ma pole pika aega sellist jaburust lugenud! Kahju oli lausa oma ajast. Jälle see loll Putiniga hirmutamine!! Odavaim trikk!! Eesti ainuke variant on jääda ellu, võidelda oma rahvuse eest, sest meid on nii vähe, et 1 vale otsus ja meist loetakse ajalooraamatus!! EL ja multikult on meile palju suurem oht, kui lambi Putin!!

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Eestlane

Kui sa pole elanud punaste e. kgb võimu all, küsi vanemate käes!

Jüri Kukk
5 aastat tagasi

Prillid ette, neiu! Pilvi pole, Itaalia kohal hakkas päike paistma!

Tõe Monopol
5 aastat tagasi

Sotsialistlik EU mädaneb oma proletariaadi inimvaenulikus ideoloogias, kõduneva Sorose korruptiivses rahakastmes! Kui nüüd Itaalia suudaks Vahemere avatud väravad pauguga sulgeda ja riigi illegaalisetest moslemitest tühjaks peksta, oleks euroopal veel lootust.

Irw
5 aastat tagasi

Putin on ainus õige juht. Ülejäänud lihtsalt lambad

Kas sealt Lääne Elust
5 aastat tagasi

ei olnud mitte A. Karnau pärit, seal miski tolerastide pesa w?

uyg
5 aastat tagasi

Huvitav, et sellised propaganda-artiklid on tasuta loetavad, mitte tasulised nagu kõik muu. Itaalia ärkamine on toimumas väga õigeaegselt üheaegselt Austriaga, Poolaga, Läti- ja Leeduga, Ungariga jne. Järgmine vaatus toimub Saksamaa maakondlikel valimistel, kus praegusel teibi ja tatiga kokkupandud võimuladvikul enam nii hästi ei saa minema.

Eero
5 aastat tagasi

Kui palju sellise propaganda artikli eest makstakse?

Irw
5 aastat tagasi
Reply to  Eero

Ta maksab ise peale.

T.T
5 aastat tagasi

täiesti jabur soperdis…

rahvuslane
5 aastat tagasi

Kus nii rumalad inimesed üles kasvavad? Ja siis veel ei tea sedagi, et kui asjast üldse ei jaga, ära tee suud lahti! Halva maiguga sõna “populism” on selge, kuid tegelikult on see rahvuslus, mis lõpuks ärkab ja peabki seda tegema. Pole ju võimalik mitu aastat kinnisilmi ringi käia ja mitte n’he, mis on toimunud ilusa Pariisi või Berliiniga mustade invasiooni järel või kui ohtlikud on avalikud kohad, mitte ainult naistele. Igas riigis on neid, kes raha pärast tellitud juttu esitavad, kuid igas riigis on rohgkem rahvast, kes oma kodumaast tõeliselt hoolivad ja ei aja raha pärast lolli juttu!Rahvuslik ärkamine Euroopas… Loe rohkem »

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  rahvuslane

Kas teie arvates oleks meil Venemaa koosseisus parem tulevik?
Meid ei jäetaks iial siia kahe suurjõu vahele n.ö neutraalse ja iseseisva riigina eksisteerima.
Killustunud Euroopa ja lagunev EL on Putini unistus. Balti riikidele tähendaks see hävingut.

K.S
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

Vaata, töötu, Sinul pole muresid peale selle, et kord kuus end näitamas käija ja ongi papp arvel ja elu lill. Muu Sind ei koti. Loomulikult kiidad ELi ja sotse. Muudel juhtudel pandaks Sind ju tööle…

töötu
5 aastat tagasi
Reply to  K.S

Muide, ei ole ma kordagi töötukassas käinud ega riigilt sentigi abi saanud.
Mind teeb murelikuks hoopiski Venemaa kasvav sõjaline võimekus ja agressiivsus. Käputäis pagulasi on sõjalise invasiooniga võrreldes nohu.
Seetõttu on lääne ühtsuse säilitamine äärmiselt oluline.

Vaata töötu
5 aastat tagasi
Reply to  töötu

Juba sinu ütlus, ” käputäis pagulasi” , on vale! Ürita nüüd asjadest adekvaatselt aru saada ja siis tule siia kommentaariumisse sõna võtma!