Maris Sander: valitsus mängib maha noorte pensionisäästud

Maris Sander

info@le.ee

Maris Sander. Foto: erakogu

Maris Sander. Foto: erakogu

2002. aastal hakkasid täpselt minu sünniaastal – 1983. aastal – ja hiljem ilmale tulnud inimesed omale kohustuslikus korras pensioniks raha koguma.

Sellest ajast saati maksame iga kuu pensionikindlustuse teise sambasse 2 protsenti palgast, riik paneb 4 protsenti sotsiaalmaksust juurde. Kogumispensioni vajadust põhjendati toona sellega, et kuna töökäsi jääb riigis üha vähemaks, aga ühiskond vananeb, ei saa meie põlvkond elamisväärsele riiklikule pensionile lootma jääda – pole lihtsalt piisavalt inimesi, kes selle kinni maksaksid. Mõistsime selle argumendi tõsidust ja hakkasime usinateks investoriteks.

Peagi saime aga esimese šoki. 2008. aasta majanduskriis viis pensionifondidest miljardeid kroone. Kogumispensioni süsteemi päästis vaid teise samba kohustuslikkus noortele, sest riik ju külmutas oma sissemaksed pooleteiseks aastaks. Ehkki võlgu kompenseeriti 2014–2017 kuueprotsendiliste sissemaksetega, tekkisid pensionisäästude kogumisse esimesed augud.

Kümme aastat hiljem on valitsus andmas kogumispensioni süsteemile teist, veelgi valusamat lööki. Seekord aga ilma igasuguse majanduskriisi surveta!

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Noja
4 aastat tagasi

Ei mängita midagi maha. Tehakse vabatahtlikuks. Kes tahab saab ise hakata investeerima, kes ära lõpetab saab tulevikus 1. sambast rohkem. Muidugi jääb ka inimestel võimalus jätkata. Ütleks, et kõikidel variantidel on head ja halvad küljed. Ise investeerides on oht kõik ära kaotada. Jätkamisel ei pruugi tootlikus inflatsiooni ületada. Välja võttes võib tulevikus pension väiksem olla, samas see on neist kõige riskivabam.

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Valitsus ei mängi maha mitte noorte säästusi vaid tõmbab ära suure osa pankades tegutsevate fondihaldurite rahakotist ja sealt kogu hala !

Mnjah
4 aastat tagasi

Vanasti ikka häbeneti kui loll oldi, tänapäeval on see nagu uhkustamise asi. Äkki siis loo autor teeks esialgu endale selgeks Eesti pensionifondide temaatika ja uue koalitsiooni lubadused. Siis tekiks äkki ka mingisugune alge, mille pealt oleks võimalik edasi arutledes minna. Inimlik lollus on kõige suurem oht meil siin.

või riik tohib varastada?
4 aastat tagasi

Kõik kirjas, kui palju igaüka pensionisambasse panustanud. Jagage laiali uuesti ja asi selge. Keegi kasu sellelt ei oota, aga päris ära varastada ka ei tohiks.

Pook
4 aastat tagasi

Meie klubiliikmetel on nii palju mõistust antud, et oma raskelt saadud sääste pankuritele ja puršuidele ei kingi. Meie poisid investeerivad oma säästud tööstusesse, eelkõige piirituse ja õlletehastesse.

roti
4 aastat tagasi

no kulla tüdruk millest sa räägid. need pensionisäästud olid maha mängitud hetkkest kui sa end raha sinna panid. 10 aasta pärast saad enda kuupalga eest osta tassi kohvi. ükski raha reform pole üle 20 aasta vastu pidanud

Sass S.
4 aastat tagasi

Vaevalt kauges tulevikus niisugust asja kui pension üldse olemas on .

mingite
4 aastat tagasi
Reply to  Sass S.

pensioni sammaste kogumine on ju üks suur pettus , sügaval kapitalismi ajal , kus me nüüd siis juba paarkümmend aastat juba oleme on ikkagi käput
äiel autorollo sugustel sulidel õnnestunud suur hulk inimesi ära lollitada oma püramiidi skeemiga , vot see on tase .

töötu
4 aastat tagasi
Reply to  Sass S.

Mis siis tulevikus on? Kõikjal vedelevad nälga surnud vanurite surnukehad?
Moel või teisel toimib pensionisüsteem siiski igal pool maailmas.