Juhtkiri: Nõva kool vajab asjalikku juhti

Lääne Elu

info@le.ee

Tüli Nõva kooli ümber on kestnud juba pikka aega. Lapsi on koolis vähe ja nendestki peaaegu kolmandik on õpilaskodu lapsed. Seda, et lapsi kusagilt plahvatuslikult juurde tuleks, pole märgata. Peale õpilaste vähesuse kummitavad Nõva kooli tülid direktori ametikoha ümber, kus ühel pool seisab õpetajaskond koos hoolekoguga ja vastas vallavalitsus.

Ühte võib ette heita nii Nõva kui ka Lääne-Nigula vallavalitsusele. Nimelt seda, et koolipidaja vastutab töörahu eest. Lääne Elu ei hakka hindama, kas senise direktori Virve Tautsi vallandamine oli põhjendatud. Küll aga hindame seda, et koolile oleks tulnud leida otsekohe pärast eelmisest juhist vabanemist uus asjalik direktor. Praegune olukord, kus koolijuht Andres Liiv ei lähe isegi iseseisvuspäeva aktusele ja kooliõpetajad peavad teda kõlbmatuks, on koolile hukutav. Vallavalitsuse asi on otsekohe konflikt lahendada. Kui vaja, siis vallandada, kui vaja, siis uusi inimesi leida. Kool on ennekõike lastele. Lapsed vajavad õppimiseks ja arenemiseks stabiilset keskkonda. Koolis, kus käib vallavanema umbusaldamise kampaania ja viimane omakorda tahab salahilju kooli nivelleerida, ei ole haridusasutuse sobivat õhkkonda. See koht on nagu ussitav skandaalipesa. Lääne-Nigula vallavalitsusel tuleb jalamaid oma kohustusi koolipidajana täitma hakata.

Väikeses kohas põhikooli pidamine on kallis lõbu. Aga veelgi tähtsam on see, et lapsed vajavad arenguks peale rahu ja vaikuse ka asjatundlikke õpetajaid ja edasipüüdlikke klassikaaslasi. Vallavalitsuse soov teha põhikoolist kuueklassiline algkool on mõistetav. Lasteta põhikooli probleem pole niivõrd selle pidamise kulus, vaid õpikeskkonnas. Õpetajad ja lapsevanemad on tublid, kui tahavad kooli hoida üheksaklassilisena, aga kusagil on piir, millest alates enam õhinast õpetamise kvaliteedi tagamiseks ei piisa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rein
6 aastat tagasi

Kui tahetakse juhti, kes ajab oma kooli asja, siis ta ka leitakse. Kui tahetakse juhti, kes viiks ellu muid eesmärke, siis ta ka leitakse. Küsimus – mis on eesmärk.

hi-hii
6 aastat tagasi

Minu mäletamist mööda pidi Tauts kohtu kaudu oma direktori koha tagasi saama ammu juba.

maakas
6 aastat tagasi

Mõned inimesed ongi lihtsalt nagu nullid, neile on vaja, et nende ees seisaksid numbrid.

Murelik kodanik
6 aastat tagasi

Kas polnud seda juba eos ette näha kui Liiv sinna pukki pandi? Mida teab tuletõrjuja kooli pidamisest? Imelikumad veel need, kes ta sinna soovitasid! Vallas lõhnab “onupojapoliitika” järgi!