Kadri Simson: juuliks tuleb tasuta maakondlik ühistransport

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu bussijaam. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu bussijaam. Foto: Arvo Tarmula

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul hakkab alates 1. juulist Eestis kehtima maakondlik tasuta ühistransport, kirjutab Eesti Päevaleht.

Minister ütles lehele, et maakondliku tasuta bussiliikluse ideega on edasi liigutud ning tänavu juulist tuleb Eestis maakondlik tasuta ühistransport. “Me oleme võtnud ikka väga põhjaliku ja pika ettevalmistusperioodi. Tähtis on, et bussigraafikuid ja igapäevaseid väljumisi määravad ühistranspordikeskused,” ütles Simson.

“Riigilt tuleb maakondlikku ühistransporti juurde 13 miljonit eurot. Kui eelmisel aastal oli riigi dotatsioon 22 miljonit eurot ja piletiraha 11 miljonit, siis nüüd on riigilt 35 miljonit eurot. Ja esimene pool aastast korjatakse ju veel piletiraha, mis tähendab, et dotatsiooni jääb ka selleks, et liinivõrke tihendada,” lisas minister.

Ministri sõnul on pidevalt toimunud koosolekud ühistranspordikeskuste töötajate ja maanteeameti vahel ning on käinud töö selleks, et ümber sõlmida lepingud seniste vedajatega

Simsoni sõnul on ainsana tasuta maakondlik ühistranspordi vastu Harjumaa liinid. “Mitu ühistranspordikeskust tahavad, et kõik avaliku teenindamise lepingud oleksid sõitjatele tasuta, välja arvatud Harjumaa liinid. Nii et teatav vastasseis Harjumaa puhul on, sest seal on kõige rohkem sõitjaid ja kõige suurem liinimaht,” rääkis ta.

“Ent Harjumaa on ka see piirkond, kus viimati tehti liikuvusuuring, ja uuringust selgub, et 33 protsenti inimesi loobuks autost ja valiks ühissõiduki, kui see oleks soodsam või tasuta,” lisas minister.

Tasuta ühistransport maakonnaliinidel peaks jõustuma 2018. aasta 1. juulil.

Käesoleval aastal kasvab ühistranspordi dotatsioon 70 miljonilt eurolt ligi 92 miljoni euroni, sealhulgas bussiliinide dotatsioon 21,9 miljonilt eurolt 34,8 miljoni euroni.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
elektrit saab tasuta
4 aastat tagasi

Tasuta saab transporti siis kui naftasaaduste asemel kasutada vett : http://m.stins.biz/auto/

Tihke Libemokk
5 aastat tagasi

Ja millal tuleb tasuta liin Läti piirile ?? Ära tüütab see pudelite- pakkide tassimine ühest bussist teise.