0

Helga Koger esitleb oma uut heegeldamisraamatut

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalust pärit Helga Koger tuleb teisipäeval Iloni Imedemaale, et esitleda oma vast ilmunud käsitööraamatut „Heegeldamine. Õpipoisist meistriks”.

Autori sõnul on raamat mõeldud nii päris algajatele kui ka neile, kes tahavad teha keerukamaid heegeldusi nagu näiteks Iiri või Brügge pitsi. „Ehk siis a-st-bst y-ni,” iseloomustas ta.

Kogeri sõnul leiab raamatus õpetusi alates sellest, kuidas töövahendeid käes hoida, kuidas üks või teine materjal toimib ja mis mille jaoks sobib. „Püüdsin selgitada nii lihtsas keeles kui võimalik,” ütles autor. Ta lisas, et tõlkeraamatud kipuvad väga keerulised olema ja algajal on sealt raske aru saada: „Mõnikord pean ise ka mitu korda lugema, enne kui aru saan, mida öelda on tahetud.”

Õpetusi ja kirjeldusi toetavad joonised ja fotod. Näidistena on raamatukaante vahele jõudnud ka palju Haapsalu naiste käsitöid nii siinsetelt meistritelt kui ka Haapsalu ja Läänemaa muuseumi ning Rannarootsi muuseumist kogust.

„Heegeldamine. Õpipoisist meistriks” on „Õpipoisist meistriks” sarja teine raamat. Esimene oli pühendatud tikkimisele.

Helga Koger on pärit Haapsalust ja käsitööd õppis ta Haapsalu pioneeride majas käsitöömeister Mary Sinika käe all. Käsitööringi suunas tüdruku ema. „Olin kohutavalt energiline ja ema oli minuga püsti hädas. Käsitööõpetaja ütles küll, et peaksin tantsima minema, aga kes siis tol ajal last tantsima pani. Tuli ju ikka midagi kasulikku õppida,” rääkis Koger oma sattumisest käsitöö juurde. „Mulle hakkas see kasulik asi nii meeldima, et sellest sai pisik kogu eluks,” jutustas ta.

Kuigi Koger on kogu elu käsitööd teinud, pole temast saanud käsitööõpetajat. Selle asemel on ta töötanud ajakirjanikuna ja andnud ajal, mil oli suur puudus käsitööalasest õpetusest ja mustritest, välja ajakirju „Ilutegija” ja „Käsitööleht”.

Pensionipõlves on ta kirjutanud mitu käsitööraamatut: „Nostalgilised tikandid”, „Ristpisteromantika”, „Pitsilised tikandid”, „Läänemaa tekid” ja „Tikkimine. Õpipoisist meistriks”.

Tikkimist peab Koger ka oma lemmikuks: „See on ääretult loominguline, tikkimisega on võimalik kõike teha.”

Raamatu esitlus on Iloni Imedemaal teisipäeval kl 13.30

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz