Külaliikumine Kodukant avab EV 100 puhul kogukondade kingituste taotlusvooru

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

EV 100. Foto: Arvo Tarmula
EV 100. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Külaliikumine Kodukant avab vabariigi sajanda sünnipäeva puhul kogukonnaprojektide taotlusvooru. Taotlusi saavad ühingud esitada 1.-12. märtsini.

„Kingituste taotlusvoor avaneb 1. märtsil ning sinna on oodatud toetust küsima nii külakogukondade kui ka linnaasumite huvides tegutsevad kodanikuühendused,“ ütles Eesti Külaliikumine Kodukant juhatuse esimees Krista Habakukk. Ta lisas, et kingitusteks sobivad kogukondade ettevõtmised, mis teevad Eesti elu paremaks ja rõõmsamaks ning loovad kindlama tuleviku lastele. „Selleks võib olla kogukonna ühtsustunde tõstmine, elutervema ja vaimsema keskkonna loomine ning füüsilise elukeskkonna rikastamine püsivate väärtustega,“ täpsustas Habakukk.

„Projekti eesmärk peab vastama EV 100 põhiväärtustele ning olema otseselt seotud Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamisega. Projektiga loodav väärtus peaks aga ulatuma kaugemasse tulevikku kui pelgalt juubeliaasta,“ tõi välja Habakukk.

Taotlusvooru eelarve maht on 265 000 eurot ning ühe projekti kohta on võimalik taotleda kuni 5000 eurot. Taotlusvooru eripäraks on, et toetusele ei pea lisama omafinantseeringut. Taotlusi hindab Kodukandi liikumise loodud seitsmeliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad kogukonna eksperdid, EV 100 juhtrühma, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, LEADER Liidu ning siseministeeriumi esindaja.

Taotlusvooru rahastus tuleb riigieelarvelistest vahenditest, mis on Vabaerakonna ettepanekul suunatud avalikule konkursile. Vabaerakonna esimees Artur Talvik ütles, et erakond on oma loomisest alates keskendunud kogukondade eest seismisele ning peab oluliseks, et oma kodukohas toimuva üle saaks otsustada kohalik elanik.

„Selle taotlusvooru aluseks on Vabaerakonnale riigieelarvest eraldatud nn katuseraha, millest me otsustasime loobuda ning anda see Kodukandile kogukondade arendamiseks selleks loodava taotlusvooru abil,“ lisas Talvik. Ta tõi välja, et rahataotluste üle otsustab ühise kokkuleppe järgi sõltumatu komisjon ning selliselt, et 265 000 tuhandest eurost saaksid osa võimalikult paljud kogukonnad üle Eesti.

„Meie soov taotlusvooru läbi viies on , et protsess oleks sõltumatu, bürokraatiavaba, lihtne, selge ja osalejatele huvipakkuv. Kodukandi roll on seda raha administreerida sõltumatuna ja seista hea selle eest, et kingitus jõuaks igasse Eesti piirkonda“ ütles Krista Habakukk.

Taotlusi saavad kogukonnad esitada 1.-12. märtsini, projekte saab hakata ellu viima alates 1. maist. Taotlusvooru materjalid asuvad Eesti Külaliikumine Kodukant kodulehel www.kodukant.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments