0

Lahkus Haapsalu aukodanik Heino Noor

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna hommikul suri Tartus 96aastasena neuroloog ja Haapsalu aukodanik Heino Noor.

Heino Noor sündis Haapsalus 24. aprillil 1922. Tema isa oli politseikomissar Karl Noor ja ema naiskodukaitsja Salme Noor, kes mõlemad 1941. aastal vangistati ja hukati. Ka Heino Noor ise ei pääsenud Siberist, teda karistati kaheksa aasta sunnitöö ja viie aasta asumisega.

Vangla-aastatel sai Heinoi Noorest arsti assistent ja 1961 lõpetas ta cum laude Tartu ülikooli arstiteaduskonna. Noor on töötanud Tartu kliinilises haiglas ja Tartu ülikooli kliinikumis toksikoloogina, ta on juhtinud Tartu linnapolikliiniku töötervishoiu ja kutsehaiguste kabinetti ning töötanud Tartu kliinilise haigla peaarsti asetäitjana.

Siberist naasnuna ei andnud miilits Heino Noorele sissekirjutust Haapsalus ja nii sai temast tartlane. Haapsalu patrioodiks jäi Heino Noor aga elu lõpuni. Tema algatusel rajati Haapsalu toomkiriku ristimiskabelisse emaaltar ning ta lõi omanimelise stipendiumifondi, millest jagati õpilastele ühekordseid stipendiume vabariigi aastapäevale ja emadepäevale pühendatud konkursitööde eest.

Heino Noore tegevust on tunnustatud paljude autasudega. Ta okli 2007. aastast Haapsalu aukodanik, 2001. aastal annetas president talle Eesti Punase Risti IV klassi ordeni. Heino Noort on autasustatud ka Haapsalu koguduse teeneteristiga aastal 2003.

Heino Noore matusetalitus toimub Tartu Pauluse kirikus laupäeval 10. veebruaril 2018. Tema urn sängitatakse hiljem Tartu Pauluse kalmistule.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz